A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

The Guardian: Magyarország évi 600 millió dolláros nyereségre tehet szert az orosz olajadóból


A brit lap egy kutatóintézet elemzésére hivatkozva azt írja, hogy ez a profit nem rossz üzlet egy ekkora gazdaság számára.


Az olajembargó alól felmentést kapott Magyarország az orosz olajra kivetett 25 százalékos nyereségadó révén évente mintegy 600 millió dollár nyereségre tehet szert az EU többi tagállamának rovására – írja a The Guardian egy kutatóintézet felmérésére hivatkozva. A magyar kormány az orosz nyersolaj ára és a világpiaci árak közötti különbségre vetette ki a sarcot. Az Eurointelligence szerint ez az évente nagyjából 600 millió dollár „rejtett nyereség” nem rossz üzlet egy ekkora gazdaság számára.

Magyarország egyike volt annak a három tengerparttal nem rendelkező országnak – Szlovákiával és Csehországgal együtt – amely határozatlan időre mentességet kapott az orosz olajimportra vonatkozó uniós tilalom alól. Egy hónapos huzavona után az EU vezetői megállapodtak egy olyan olajembargóról, amely az év végéig az orosz import 90 százalékát érinti.

Az Eurointelligence elemzése szerint Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak nem sok kedve van ahhoz, hogy csatlakozzon az orosz olajimportra vonatkozó uniós tilalomhoz. „Orbán számára a vezetékes import megtartása a legjobb, miközben mindenki mást köt az embargó” – írta az intézet, amely szerint Magyarország mind a magasabb olajárakból, mind az orosz nyersolaj további szállításából hasznot húzhat.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések