A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

RTL Klub: Tömeges csőd jöhet a rezsicsökkentés megszüntetése miatt


Kizárólag lakossági fogyasztók maradhatnak a rezsicsökkentés rendszerében, ez derült ki egy szombati kormányrendeletből. Az eddig a rezsicsökkentés előnyeit élvező 30-40 ezer mikro és kisvállalkozás emiatt jelentős áremelésre kényszerülhet, de Perlusz László VOSZ-főtitkár szerint így sem biztos, hogy elkerülhető a tömeges csőd.

Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az RTL Híradónak azt nyilatkozta, az eddig kedvezményezett 30-40 ezer kkv közül van, akinek 5-7 szeres energiaárat kell fizetnie az idei évben. Ráadásul azoknál, ahol a vállalkozó saját címére van bejelentve a cég, szinte lehetetlen lesz ellenőrizni, azaz nehéz lesz elválasztani, hogy itt az energiafogyasztásban mi a lakossági, és mi nem a lakossági vagy egyetemes szolgáltatáshoz tartozik. Lesznek félreértések ezen a területen, most, hogy a mikro- és kisvállalkozások kiesnek a kedvezményezettek köréből – vetítette előre.  

A kormány az RTL.hu megkeresésére azt válaszolta, hogy a

rezsicsökkentést hosszú távon a magánszemélyként kifizetett számlák biztosítják.

Perlusz László szerint a vállalkozások eddig is küzdöttek készlethiánnyal, nyersanyaghiánnyal és munkaerőhiánnyal, emellé jön most az energiaárak többszörösére emelkedése. A főtitkár szerint ezek

a cégek jelenős áremeléssel kompenzálhatnak, de még így sem biztos, hogy elkerülhető a tömeges csőd.

Az érdekképviselet ezért azonnali egyeztetéseket sürget a kormányzattal.

Az önkormányzatok is kjiesnek az eddigi rezsicsökkentési rendszerből, ezért többszörös árat fizetnek az energiáért. Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András szerint elvárható lett volna, hogy egyeztet a településekkel a kormány. A polgármester az ATV-nek azt nyilatkozta, nem hiszi, hogy minden település ki tudja gazdálkodni a megnövekedő terheket.

Fontos lenne, hogy az állam lehetővé tegye számunkra, hogy a bevételeinkhez hozzájuthassunk. Innentől kezdve nincs lehetőség kkv-adókedvezményekre, mert abból lehetne finanszírozni ezeket a pluszkiadásokat. Fontos, hogy hozzányúlhassunk a díjainkhoz – mondta Cser-Palkovics András.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések