A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Oroszország kétségbe vonná Litvánia függetlenségét


A törvénytervezetet szerint a Litvánia függetlenségét elismerő dokumentum „törvénytelen”.

Benyújtottak az Állami Duma elé egy törvénytervezetet, amely a Szovjetunió Államtanácsának „a Litván Köztársaság függetlenségének elismeréséről szóló rendeletének” hatályon kívül helyezését kéri – írja az Euractiv.

A törvénytervezetet Jevgenyij Fjodorov nyújtotta be, a kormányzó Egységes Oroszország párt képviselője nyújtotta be, indoklása szerint ugyanis a Litvánia függetlenségét elismerő dokumentum „törvénytelen”, mivel egy „alkotmányellenes testület fogadta azt el, és sérti a Szovjetunió alkotmányát”. 

Fjodorov kifogásolta azt is, hogy Litvánia nem tartott népszavazást arról, hogy elszakadjon a Szovjetuniótól, és nem volt kijelölve átmeneti időszak sem a „vitatott kérdések” tisztázására.

A balti ország függetlenségét elismerő dokumentumot egy 1991-es ülésen fogadták el, melyet Mihail Gorbacsov vezetett. Eddigre már 50 ország is függetlenként tekintett Litvániára, amely 1990 márciusában kiáltotta ki függetlenségét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések