A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Majomhimlő: az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálja az Imnavex vakcinát


Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) elkezdte a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyagának folyamatos felülvizsgálatát, hogy a vakcina használatát kiterjessze az emberek majomhimlővel szembeni védelmére is - jelentette be az uniós ügynökség.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség emlékeztetett, hogy az Imvanex 2013. július 31-én kapott az EU egész területére érvényes forgalomba hozatali engedélyt felnőttek himlőfertőzésének megelőzésére.

A közlemény szerint az ügynökség döntése a szakvizsgálat megkezdéséről a laboratóriumi vizsgálatok eredményein alapul, amik arra utalnak, hogy a vakcina kiváltja a majomhimlő vírusát célzó antitestek termelését, és segíthet a betegség elleni védekezésben. Az elemzések szerint a majomhimlő vírusa és a hagyományos himlővírus közötti hasonlóság miatt a vakcina a majomhimlő potenciális ellenszere lehet. Az EMA közölni fogja a vakcináról kialakított véleményét, illetve azt, ha a gyártó benyújtja az oltóanyag forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét – írták.

Az uniós gyógyszerügynökség arról is tájékoztatott, hogy az Imvanex most nagyon korlátozottan érhető el az EU-ban. A vakcinát Jynneos néven forgalmazzák az USA-ban, ahol az oltóanyag engedélyezett mind a majomhimlő, mind a himlő megelőzésére. Az EMA vészhelyzeti munkacsoportja (ETF) javasolta, hogy a Jynneos használható legyen a majomhimlő elleni védelem biztosítására az EU-ban is és a nemzeti hatóságok ideiglenes intézkedésként importálhassák a Jynneost az USA-ból, tekintettel a fertőzések EU-szerte növekvő arányára.

Ankara vakcínia

Az Imvanex oltóanyagot felnőttek feketehimlő elleni aktív immunizálására alkalmazzák. A vakcina az „Ankara vakcíniának” nevezett, a feketehimlő vírussal rokon vakcínia vírus élő, módosított formáját tartalmazza. A vakcina beadásakor az immunrendszer az oltóanyagban található vírust idegenként ismeri fel, és antitesteket termel ellene. Amikor a szervezet ismét érintkezésbe kerül ezzel, vagy egy hasonló vírussal, az antitestek és az immunrendszer egyéb alkotóelemei képesek lesznek a vírust elpusztítani, és védelmet nyújtani a betegséggel szemben.

A vizsgálatok kimutatták, hogy az Imvanex hatékonyan indítja el az antitest-termelést olyan szinten, ami várhatóan védelmet nyújt a himlővel és a majomhimlővel szemben is – közölték.

Kockázatok és mellékhatások

A vakcina leggyakoribb mellékhatásai a fejfájás, hányinger, izomfájdalom, fáradtság és az injekció helyén fellépő reakciók között a fájdalom, bőrpír, duzzanat, bőrkeményedés és viszketés.

Az Európai Bizottság június közepén kötött szerződést a Bavarian Nordickal majomhimlő ellen is alkalmazható vakcinájának szállításáról. A megállapodás június végétől elérhetővé teszi az oltóanyagokat minden EU-s tagállamnak, illetve Norvégiának és Izlandnak is.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések