A gyanú szerint egy román állampolgárral együtt koholt szabálysértésekkel pénzt csaltak ki a külföldi határátkelőktől. Hivatali kötelességszegés és vesztegetés miatt indult eljárás.


Nyolc határrendész és egy román állampolgár ellen indított nyomozást a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség. A nyomozás hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt folyik- közölte a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn. A gyanú szerint a határrendészek még az átkelő előtt állítottak meg rendszeresen külföldi járműveket. Vélt vagy valós szabálysértésekre hivatkozva felajánlották, hogy pénzért eltekintenek a bírság kiszabásától és a szabálysértési eljárások megindításától.

Az elkövetők az "összehangolt korrupciós cselekményüket" legalább márciustól folytatták. Egy-egy szolgálat alatt átlagosan 140-260 euró vesztegetési pénzt szereztek, majd azt a nap végén egymás között elosztották úgy, hogy elöljárójuknak is juttattak belőle. A főtiszti rendfokozatú rendőr tevékenyen nem vett részt a korrupciós cselekményekben, de alosztályvezetőként a szolgálatvezényléssel segítette a beosztottak bűnelkövetését - tették hozzá.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben múlt pénteken összehangolt akciót is tartottak, amelyben 135-en vettek részt. A tettenérés során külföldi valutákat foglaltak le. A kilenc elfogott személyből nyolcan rendőrök, míg egy - vesztegetésen tetten ért - társuk román állampolgárságú kamionsofőr, aki négy határrendésszel együtt beismerő vallomást tett. Az ügyészség a kilenc gyanúsított közül két gyanúsított letartóztatását indítványozta. A kényszerintézkedés elrendeléséről a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa hétfőn dönt - áll a közleményben.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!