Hirdessen itt

Kevesebb áramot és kevesebb gázt kell használni, üzente a német kormány


Hogy lehetne rezsit csökkenteni, kevesebb gázt kell használni, kevesebb vizet kell használni – mondta a választási kampány során Márki-Zay Péter, és most már azt is tudjuk, hogy kitől vette az ötletet. A német kormány kormány ugyanis országos kampányt indított, amelyben éppen ezt követelik a lakosságtól.

Országos kampánnyal igyekszik nagyobb energiatakarékosságra sarkallni a németeket a kormány. A kampány bírálói szerint mindez nem elég, és törvényi szabályozásra lenne szükség – olvasható az Infostart.hu cikkében. A kezdeményezés „atyja” a zöldpárti gazdasági és környezetvédelmi miniszter. Robert Habeck – aki jelenleg Németország egyik legnépszerűbb politikusa – az ukrajnai háború kitörése óta nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy Németország csökkentse az Oroszországtól való energiafüggőséget mind a földgáz, mind a kőolaj frontján. Különösen az utóbbit illetően sikerült jelentős eredményeket elérni, sőt a német kormány célul tűzte ki, hogy az év végére az orosz olajimportot nullára csökkenti. Habeck már több ízben felszólította a német állampolgárokat, hogy körültekintőbben gazdálkodjanak a szűkös energiaforrásokkal, egyben hangsúlyozta a környezet fokozottabb védelmének szükségességét – tette hozzá az Infostart.hu.

Szinte azonnal megszólaltak a kormány kezdeményezésének bírálói is. A Német Környezet- és Természetvédelmi Szövetség vezetője úgy vélekedett, hogy egy olyan reklámkampány, amely az egyes háztartásokat célozza, nincs arányban a feladat nagyságával. Antje von Broock hangsúlyozta, hogy az energiafogyasztást törvényekkel kellene szabályozni.

Alapjában véve üdvözlendő, hogy a szövetségi kormány kampánnyal kívánja ösztönözni az állampolgárokat az energiával való takarékosságra

– jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy nagy lépéseket csakis „kötelező intézkedésekkel” lehet elérni. Von Broock szerint az optimális cél az lenne, hogy valamennyi szektorban tíz százalékkal csökkentsék az energiafogyasztást. Infostart.hu szerint a tíz százalékkal Habeck is egyetért. Többször is kijelentette, hogy a tízszázalékos energiatakarékosság szerinte nagyobb erőfeszítések nélkül megvalósítható. Úgy vélte, hogy ezúttal egy közös nemzeti feladatról, a politika, az ipar, a vállalatok és a háztartások összefogásáról van szó. A miniszter a közelmúltban bejelentette azt is, hogy az év második felében módosítják az úgynevezett épületenergia-törvényt. A módosítás előirányozza, hogy a napelemes tetők törvényben rögzített szabvánnyá váljanak. Továbbá szigorúbb intézkedéseket terveznek a fűtési rendszerek korszerűsítésére is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések