Hirdessen itt

Karácsony: Magyarokként egyek vagyunk


A főpolgármester a közleményében úgy fogalmaz, „múltunkat pedig csak úgy tudjuk feldolgozni, ha beszélünk róla, és nem fordítunk hátat traumáinknak, amelyekből az elmúlt években is kijutott”.


A főpolgármester szerint jó lenne a nemzeti összetartozás napján, Trianonból tanulva megfogadni, hogy „magyarokként egyek vagyunk”.

Karácsony Gergely, az emléknap alkalmából az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, Trianon közös tragédiája a magyar nemzetnek, kitörölhetetlen, a politikusok azonban gyakran nem jól közelítenek hozzá, vagy nem vesznek róla tudomást, vagy kisajátítják. „Évek óta hallom baloldali politikusoktól, hogy nincs vele dolog, hogy ki kell lépnünk a múlt árnyékából, míg a kormányoldal saját magát azonosítja a nemzettel, sokszor kirekesztésre, fegyverként használja” – fogalmazott a főpolgármester.  Kiemelte, ezzel szemben „Trianon kapcsán nincsenek oldalak, nincsenek ideológiák, csak a közös gyász”. „Múltunkat pedig csak úgy tudjuk feldolgozni, ha beszélünk róla, és nem fordítunk hátat traumáinknak, amelyekből az elmúlt években is kijutott” – húzta alá Karácsony Gergely.

A főpolgármester kitért arra is, hogy Trianon számára elsősorban édesanyja története, aki a második bécsi döntéssel visszacsatolt területen született, majd később hosszú évekbe telt, mire az újra Romániához került területről visszatérhetett szüleihez a régi-új határon átkelve. Trianon azoknak az embereknek a története is, akik a fővárosban leltek menedékre, akiket elszakítottak családjuktól vagy el kellett szakadniuk otthonról – tette hozzá a főpolgármester. Karácsony Gergely közölte, a főváros a hosszú hétvége alatt minden este a magyar nemzeti színekkel világítja ki a Halászbástyát az évforduló alkalmából.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések