A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kamu Geri részlegesen lekapcsolná a díszkivilágítást Budapesten


Az alkalmatlan főpolgármester négy intézkedésre vonatkozó javaslatot jelentett be a Facebook-bejegyzésében. Ezek megvalósításában egyaránt számítanak az európai forrásokra és a kormány partnerségére is.

Hétfőn tartották az első „Energiacsúcsot” a Városházán, amelyről Karácsony számolt be a Facebook-oldalán. Bejegyzését úgy kezdte, hogy „az elmúlt években az önkormányzatoknak súlyos kihívásokkal kellett szembenéznie, ilyen volt a járvány és ilyen a gazdaság-, az energia- és a klímaválság is”. A főpolgármester szerint az energiaválság és a növekvő energiaárak a „hétköznapok realitása”,

DE „ALAPVETŐ DEMOKRÁCIAI KÉRDÉS IS EGYBEN”.

Bejegyzésében ezt követően kritikával illeti a kormányt: szerinte „az elmúlt években sajnos nőtt Magyarország Oroszországtól való energiafüggése”. A főpolgármester szerint se Európa, se Magyarország és így Budapest sem függhet tovább az orosz gáztól. Ezért szerinte „fel kell pörgetni az energiatakarékossági és a megújuló energiatermelési beruházásokat”.

Karácsony szerint az elmúlt évtizedben Magyarországon elmaradtak a „zöld és fenntarthatósági beruházások”, ezért szerinte a klímaválsággal is nehezebb dolgunk van. Posztjában kiemelte: Budapesten az európai nagyvárosok között a második legnagyobb mértékben nőtt az átlaghőmérséklet 50 év alatt. Így a fővárosban már 4 fokkal magasabb az átlaghőmérséklet, mint fél évszázada.

Így a csúcson négy javaslatot tettek:

- felgyorsítanák a köz- és díszkivilágítás korszerűsítését, így ezzel a gyors intézkedéssel két órával rövidítik a díszkivilágítást – a nyári időszakban csak 11 óráig lesz díszkivilágítás;

- folytatják a fővárosi intézmények energiakorszerűsítését, a főpolgármester beszámolója alapján, a nyári hónapokban legfeljebb 25 fokig hűtik, a téli hónapokban legfeljebb 20 fokig fűtik a budapesti épületeket; továbbá folytatják „a kevesebb energia- és üzemanyag-felhasználást célzó közlekedési beruházásokat és járműcserét”;

- ezeken túl meghirdetik a Fővárosi Önkormányzat energiafüggetlenségét. Karácsony Gergely posztja szerint „talán ambiciózusnak hangzik, de nagyon is megvalósítható” ez az intézkedés, így 2030-ra el szeretnék érni, hogy a budapesti közművek az általuk termelt energiából működjenek – a főpolgármester szerint a fővárosi közművek energiaellátása ezzel „nem függene sem Oroszországtól, sem a mindenkori kormánytól, sem az energiacégektől”. 

A baloldali főpolgármester a bejegyzését úgy zárja: „ezekhez természetesen szükség van az európai forrásokra és a kormányra partnerségére is. Budapest kész és képes arra, hogy európai kapcsolatrendszerét, európai lobbierejét használja a források megszerzése érdekében. A források igénybevételéhez azonban az is kell, hogy a kormány visszatérjen a jogállam útjára, és Magyarország hozzáférhessen az európai uniós forrásokhoz”.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések