Hirdessen itt

Izrael figyelmeztetést adott ki: ne utazzon senki Törökországba


Óva intett a törökországi utazásoktól Jaír Lapid izraeli külügyminiszter, és hétfőn felszólította az izraelieket, hogy ne utazzanak Isztambulba, s ha már ott vannak, a lehető leghamarabb térjenek vissza - jelentette a Kan közszolgálati rádió hétfőn.

Lapid arra figyelmeztetett, hogy valós és közvetlen veszély miatt ne repüljenek Isztambulba, és ha lehet, akkor Törökországba sem, s ha már ott tartózkodnak, a lehető leghamarabb térjenek vissza Izraelbe.    

A külügyminiszter azokra az iráni próbálkozásokra utalt, amelyekkel Iránból károkat próbálnának okozni a Törökországban lévő izraelieknek. "Ezek a terrorista akciók a szabadságra utazó izraeliek ellen irányulnak" - fogalmazott az MTI szerint Lapid a pártja, a Van Jövő (Jes Atíd) frakcióülésének elején az izraeli parlamentben, a kneszetben.   

"Szándékosan izraeli állampolgárokat keresnek, hogy elrabolják vagy meggyilkolják őket" - vélekedett Lapid. A külügyminiszter kijelentései azon vasárnapi jelentés kapcsán hangzottak el, miszerint Törökország a közelmúltban leleplezett egy iráni osztagot, amely izraeli célpontok elleni terrortámadásokat tervezett az országban. A jelentés szerint izraeli biztonsági tisztviselők tájékoztatták török kollégáikat arról, hogy török földön izraeliek ellen támadást akartak végrehajtani, és segítségüket kérték a támadások meghiúsításához.    

A támadásokat állítólag egy Törökországban működő iráni hálózat tervezte.  

"Az elmúlt hetekben mindannyian óriási erőfeszítéseket tettünk, amelyek izraeliek életét mentették meg. Többen a hazatértük után úgy járnak közöttünk, hogy nem is tudják, hogy megmentették az életüket" - hangsúlyozta az izraeli külügyi tárcavezető a Haárec című újság hírportáljának értesülése szerint.  

Lapid köszönetet mondott a török kormánynak azon fáradozásaiért, amelyeket az izraeliek életének védelmében tett. "Vannak olyan kockázatok, amelyeket nem szabad vállalni" - figyelmeztetett a politikus.  

Jeruzsálem május végén már hivatalosan azt ajánlotta Izrael polgárainak, hogy csakis nélkülözhetetlen esetekben utazzanak Törökországba, s a mégis oda tartóknak szigorú óvintézkedéseket kell tenniük: kerülniük kell az érintkezést külföldiekkel, és óvakodniuk kell az ismeretlenektől érkező ajánlatoktól és megkeresésektől.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések