A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Itt az új román javaslat az infláció ellen: A legjobb, ha elisszuk és megesszük a pénzünket


Cristian Păunescu viccelni próbált.


Nem jó jel, ha a Román Nemzeti Bank (BNR) szürke öltönyös, általában sótlan pénzügyi hivatalnokként megnyilvánuló legénysége kezd átmenni punkba és merész kijelentésekre ragadtatja magát, de nem kizárt, hogy a humorérzék megőrzése lehet az egyik fő támaszunk az ilyen zavaros időkben – vezeti fel az inflációról szóló cikkét a Főtér.

A pénzromlás ugyanis keleti szomszédunknál is komoly gondot jelent, és megoldás nem nagyon látszik a fizetőeszköz értékének a megőrzésére. A „legjobb” tanácsot Cristian Păunescu, a román jegybank tanácsadója adta egy szerdai szimpóziumon: a legjobb megoldás az infláció és a drágulás ellen, ha elisszuk és megesszük a pénzünk jelentős részét, aztán meglátjuk.

A pénzügyi szakember azután jutott erre a megoldásra, hogy végigvette a lehetőségeket.

„Ha 14 százalékos az infláció és a bank 3 százalékos éves kamatot ad, akkor jó 10 százalékos a veszteség. Vegyünk államkötvényt? A legfrissebb ilyen értékpapír hozama egy évre 7,2 százalék, de az infláció 14 százalékos. Három évre 7,8 százalék a hozam, de vajon mennyi lesz az infláció? Ezt nem tudni. De akkor mit lehet még tenni? Tőzsdézni lehet, de ennek vállalni kell a kockázatait is. Aranyat is lehet venni, de hol tartod az aranyrudakat? Otthon? Elviszed a bankba, de a megőrzés banki költségei lényegében elviszi a nyereséged. Lehet még műalkotást, telket vagy házat venni” – fejtegette, majd jött a bombaötlet: „A 80 százalékát eliszod és megeszed, aztán lesz, ami lesz, de legalább reménykedhetsz”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések