A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ismét akcióban a rettegett Wagner-csoport zsoldosai


A Kremlhöz állítólag közel álló zsoldoshadsereg Afrikában hajtott végre halálos támadásokat, ezúttal aranybányák ellen.

A szóbeszéd szerint Ukrajnában is aktív, a Kremlhöz közel álló zsoldoshadsereg, a Wagner Group hajtott végre halálos támadásokat afrikai bányák ellen – adta hírül a Guardian. A Szudán és a Közép-afrikai Köztársaság határán lévő aranybányák ellen idén állítólag már legalább három attakot intéztek a Wagner zsoldosai, csak Közép-Afrikában hat kitermelést rohantak le.

Az oroszok átveszik a bányák irányítását 

A lapnak beszámoló tanúk szerint automata fegyverekkel tüzeltek a támadók, leromboltak épületeket, elvittek felszereléseket, motorbicikliket. Az egyik túlélő tud olyan tömegsírról, ahova 20 halottat temettek, mások szerint százas nagyságrendű a halottak és sebesültek száma. A beszámolóknak nyugati hírszerző szervezetek és civil szervezetek is hitelt adtak.

A három legnagyobb támadás március 13-án, április 15-én és május 24-én. Az áldozatok zöme szudáni és csádi bevándorló, vendégmunkás. A 42 éves Mohammed Zain Mohamed Vádi arról számolt be, pickupokon és motorokon érkeztek az orosz zsoldosok és a közép-afrikai kormánykatonák. Ő maga segített 21 áldozatot eltemetni, de további hatan meghaltak a támadásban. Ő túlélte, nem is megy vissza többé.

Szerinte az oroszok át is vették az aranybányák irányítását.

Sokan arról számoltak be, hogy az aranybányák elfoglalásával sem álltak le a zsoldosok, sok munkást üldözőbe vettek, menekülés közben vadásztak le.

Zsákmányszerző támadások

Egyes szakértők szerint ezek a támadások csupán a zsákmányszerzésről szólnak, egy bánya irányítását nem ilyen rajtaütésekkel szokás átvenni. A Wagner-csoport négy éve jelent meg Közép-Afrikában azzal a céllal, hogy megsegítse a felkelők ellen harcoló központi kormányt, most kb. 1200-an lehetnek.

Mivel pénzben nehézkesen tudott volna fizetni a világ egyik legszegényebb állama, arany- és gyémántbánya-koncessziókat kaptak az oroszok.

Márpedig az ukrajnai háború és a gyengélkedő orosz gazdaság miatt minden ásványkincs és nemesfém jól jön az oroszoknak.

A Wagner szerepe olyan nagy Közép-Afrikában, hogy egy tavaly őszi uniós jelentés szerint az ország hadseregének is parancsolnak már az oroszok. Bár Moszkva tagadja, hogy a Wagner egyáltalán létezne.

A Vice tavalyi riportját a csoport közép-afrikai tetteiről az alábbiakban tekintheti meg:



Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések