A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hiányt okozott Szerbiában a cukorturizmus: külföldről veszik a hatósági áras cukrot


Éppen a földieper- és a meggylekvár, valamint a bodzaszörp készítésének idénye alatt okozott fejtörtést a cukorhiány Szerbiában. Napokig nem lehetett egy kilogrammos kiszerelésű cukrot találni a szerbiai üzletek polcain. A lekvárfőzés időszakában kialakult hiány pedig csak fokozta a hisztériát, hiszen amikor csak megjelent egy-egy kisebb mennyiség a polcokon, az emberek pánikvásárlásba kezdtek.

Ám a cukorhiányt nem a lekvárfőzés okozta, hanem a cukorturizmus.

Szerbiában ugyanis hatósági áras a cukor, 89 dinárra (0,75 euróra) korlátozták ugyanis az árát. Majdnem fele árban van, mintegy 60 dinárral olcsóbb a szerbiai cukor, mint a boszniai, így az elmúlt napokban tömegesen érkeztek emiatt Bosznia-Hercegovinából, különösen a boszniai Szerb Köztársaságból, cukorhiányt okozva a boltokban – közölte a szerb közszolgálati televízió.

Az, hogy a nyugati szomszédságból a szerbiai alacsonyabb árak miatt gyakran átkelnek a Drinán a polgárok, egyáltalán nem ritkaság, hiszen hónapokon keresztül Szerbiában tankolták meg az autóikat is, az üzemanyag ugyanis olcsóbb volt, mint náluk (most Szerbiában a benzin ára 187 dinár, míg a dízelért 203 dinárt kell fizetni). A Drina bal oldaláról most éppen a cukor és az étolaj iránt mutatnak érdeklődést.

Szerbiában nem korlátozták egyelőre sem a cukor, sem pedig az étolaj vásárlási mennyiségét, éppen ezért

az elmúlt napokban voltak olyanok is, akik 200 kilogramm cukrot vásároltak meg egy nap.

A hiány mindenek előtt a határmenti településeken volt érzékelhető, és a hír hallatára pedig a szakemberek szerint a kilencevenes évek háborúinak emlékei ébredtek fel az emberekben, amikor tartalékokat kellett felhalmozni, hiszen a háborús helyzet okozta szankciók és embargók miatt üresek voltak a boltok, vagyis ezúttal is pánikvásárlás indult el. A hirtelen kialakult hiányt pedig voltak, akik kihasználták országon belül, így több helyen 150 dinárt is elkértek egy kilogramm cukorért. Ezért korlátozta az állam a cukor árát, és szigorították az ellenőrzéseket. Nagy büntetéseket róttak ki azokra, akik visszaélnek a helyzettel.

A cukorgyárak azonban a felvásárlási árra panaszkodnak, az infláció és az előállítási költségek magasabb árat követelnének meg, így nekik a hatósági ár egyáltalán nem kedvez. Szerintük legalább 10-20 százalékos áremelésre lenne szükség.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések