Erőszakos halálhoz vezetett a hagyaték.


A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a vádlott büntetésének jelentős súlyosítását, egyben a védelmi fellebbezések elutasítását indítványozta. A Nyíregyházi Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 3 év 6 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a 30 éves vádlottat, aki 2019. év májusában életveszélyes sérüléseket okozva bántalmazta az édesapját.

A vádlott és apja a bűntett időpontjában egy szabolcsi kisvárosban, közös háztartásban élt. A fiatalember ittas állapotban gyakran rosszallóan felemlegette, hogy az édesanyja halála után szerzett törvényes örökrészéről apja javára lemondott. 2019. év májusában puszta kézzel bántalmazta az apját, aki az arcán sérülést szenvedett. Mivel a fia bocsánatot kért tőle, a feszültség rövid időre enyhült közöttük.

Mindössze 5 nap telt el, amikor ittas állapotban az örökség miatt ismét összeszólalkoztak.  A szóváltás megint erőszakba torkollott. A vádlott kézzel, majd egy fadarabbal a fején, az arcán és végtagjain ütlegelte apját. Amikor az idős férfi a földre került, kitartóan folytatta a bántalmazást, amellyel bordatöréseket és súlyos belső sérüléseket okozott neki. Ezután rövid időre magára hagyta. Ekkor történt, hogy a sértett önkezével véget vetett életének.

A bordatörések, valamint a súlyos belső sérülések életveszélyes állapotot idéztek elő.

A vádlott és védője a bűncselekmény enyhébb minősítése és a büntetés enyhítése céljából jelentett be fellebbezést, míg a vádhatóság a vádlott terhére bejelentett fellebbezésében a büntetés jelentős súlyosítását indítványozta. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélőtáblához intézett átiratában rámutatott: a büntetett előéletű vádlott az életkora és ittassága miatt egyaránt csekélyebb védekezési képességű édesapját bántalmazta különösen brutális módon. Noha a halálát nem ő okozta, az életveszélyes sérülések olyan súlyosak voltak, amelyekkel a törvényszék által kiszabott börtönbüntetésnél súlyosabb szabadságvesztés lehet csak arányos. A fellebbviteli főügyészség utalt arra, hogy a családon belüli erőszak semmilyen okból nem méltányolható. Az erőszakoskodó vádlott büntetett előélete, az elkövetett cselekmény jellege és módja miatt tettarányos, súlyosabb büntetés kiszabásának van helye.

Az ügyészi és védelmi fellebbezéseket a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!