A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Exit poll: Fej fej mellett Macron pártszövetsége és a baloldali összefogás


A leadott szavazatok eloszlását illetően fej fej mellett végezhet Emmaneul Macron elnök pátszövetsége, az Ensemble, azaz kb. Együtt, valamint a szocialista-zöld-kommunista baloldali összefogás, a Nupes (Ökológiai és Szociális Új Népi Unió) a francia nemzetgyűlési választások vasárnapi első fordulójában. 

Az Ipsos-Sopra Steria első becslése szerint mindkét szövetség 25,2 százalékot szerezhet, míg az Ifop-Fiducial becslése szerint a baloldali összefogás 25,7, Macron pártszövetsége 25 százalékra számíthat.

Ugyanakkor az 577 fős nemzetgyűlésben, a parlament alsóházában Macronékat az Ifop 275-310 képviselő közé jósolja, a balszél veteránja, Jean-Luc Mélenchon által vezetett Nupes-ot pedig 180-210-re. A többséghez 289 képviselőre van szükség.

A francia rendszerben a parlamenti mandátumokról – az elnöki poszthoz hasonlóan – kétfordulós választáson döntenek, ahol a június 19-i második körbe csak a két, legtöbb szavazatot szerző jelölt jut be. Vasárnap csak azokban a körzetekben dől majd el egyértelműen az eredmény, ahol egy jelölt megszerzi a leadott szavazatok 50 százalékát, egyúttal az adott körzetben választásra jogosultak legalább negyedének voksát.

Az elnökválasztáson Macron második körös ellenfele, a jobboldali Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés pártja 18,9-19,2 százalékot érhet el, míg a jobbközép A Köztársaságiak (Republikánusok, Les Républicains) és szövetségeseik 11,3-13,7 százalékra számíthatnak a különböző becslések szerint. A radikális publicistából lett politikus Éric Zemmour Visszahódítás pártja 3,9-4,1 százalékot érhet el.

A jobbközép pártok így 40-60, a Nemzeti Tömörülés viszont csak 5-25, Zemmourék pedig 0-2 képviselői helyre számíthatnak az Ifop becslése alapján.

A vasárnapi első fordulóban az intézetek rekordalacsony részvételt valószínűsítenek, 51,5-52,5 százalék otthon maradhatott.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések