A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ennyit a nagy zöldekről: Hollandia felfüggeszti zöld programját és visszatér a szénhez


Németország után Ausztria és Hollandia is visszatért a szénalapú villamosenergia-termeléshez, amiért Oroszország elkezdte csökkenteni az EU-ba irányuló gázszállításokat.
 

Ausztria újraindítja legnagyobb széntüzelésű erőművét a villamosenergia-termelés érdekében az orosz földgázszállítások csökkenése miatt – írja a hírügynökség.
 
Ausztria legnagyobb közműszolgáltatója és legértékesebb vállalata, a Verbund AG állítólag vasárnap késő este utasítást kapott, hogy készítse elő a Mellach széntüzelésű erőművét az üzemelésre. A Bécstől 200 kilométerre délre fekvő erőművet két évvel ezelőtt leállították, miután az ország úgy döntött, hogy teljesen kiiktatja a szenet az villamosenergia előállításából. Az erőművet olyan kutatók központjává alakították át, akik a hidrogén üzemanyag biztonságos betáplálásának módját keresik az elektromos hálózatba.
 
Hollandia is visszatért a szénhez
 
Rob Jetten holland éghajlat- és energiaügyi miniszter bejelentette, hogy Hollandia a földgázfogyasztás csökkentése érdekében feloldja a széntüzelésű erőművekre vonatkozó korlátozásokat, miközben “sürgős felhívást intézett” a vállalkozásokhoz, hogy a téli szezon előtt takarítsanak meg minél több energiát.
 
Hága aktiválta energiaválság-tervének “korai figyelmeztető” szakaszát, tekintettel az idei télen várható földgázhiányra – közölte Jetten hétfőn, hozzátéve, hogy a döntést “európai kollégáinkkal egyeztetve készítették elő az elmúlt napokban”.
 
“A kabinet úgy döntött, hogy azonnal visszavonja a széntüzelésű erőművek termelésének korlátozását” – mondta, utalva arra a szabályra, amely szerint Hollandiában minden széntüzelésű erőművet csak a beépített kapacitásuk legfeljebb 35 százalékán lehet üzemeltetni.
 
Más európai országok, köztük Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság is bejelentette, hogy az Oroszországból érkező földgázhiányt pótolandó, a széntüzelésű energia felhasználásának kiterjesztését tervezi.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések