A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Emnanuel Macron univerzális olajársapkát szeretne, aminek a G7-ek lennének a haszonélvezői


A francia államfő bízik benne, hogy a háború befejeződik az év végére.


Oroszország nem nyerheti meg az ukrajnai háborút, és a nyugati hatalmak addig fogják támogatni Kijevet, amíg szükséges – mondta kedden Emmanuel Macron francia elnök, egy, a háborús fáradtság jeleit érintő megbeszélésen. A G7-ek csúcstalálkozójának végén Macron egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy Moszkva célja egyértelmű, Ukrajnát megadásra kényszeríteni.

„Nagyon remélem, hogy a konfliktust az év végéig le lehet zárni, mégpedig azzal a bizonyossággal, hogy Oroszország nem győzhet” – mondta a francia államfő. Macron azt is megismételte, hogy a háborús bűnöket elkövetőket felelősségre kell vonni. Hozzátette: „Addig támogatjuk Ukrajnát és folytatjuk az Oroszország elleni szankcióinkat, amíg csak szükséges”.

Az Oroszországra gyakorolt nyomás fokozására irányuló erőfeszítések részeként Macron kijelentette, hogy támogatja az olaj- és gázárplafon ötletét, beleértve az orosz olaj árának korlátozására vonatkozó amerikai javaslatot is, de azt mondta, hogy ezt meg kell vizsgálni és ki kell terjeszteni a vevők „szövetségére” annak érdekében, hogy meghatározzák az ársapkát és hatékonnyá tegyék azt.

Franciaország a globális infláció elleni küzdelem miatt kívánja az olajár maximálisát az egész világon - írja a brüsszeli Politico. Az eredeti ötlet, amely csak az orosz olajra irányult Janet Yellen amerikai pénzügyminiszteré volt. Őt érthetően az amerikai infláció aggasztja elsősorban, amelyet fűt az orosz olajembargó is. Ezt az USA-n kívül bevállalta az Európai Unió is.

Lehet-e univerzális ár sapkát alkalmazni az olajra? Elvben még könnyebben, mint csakis az oroszra, hiszen könnyű keverni a különböző olajfajtákat , és ily módon eltüntetni a nyomokat. Csakhogy a nagy olajtermelő országok egyáltalán nem örülnének egy olaj sapkának. Sem az OPEC sem az Egyesült Államok nem támogatna ilyesmit egy olyan piacon, ahol a kereslet jó magasan tartja az árat.

Adam Posen, egy befolyásos washingtoni agytröszt, a Peterson Institute for International Economics elnöke közleményben tudatta a világgal ezzel kapcsolatos véleményét. Szerinte a nemzetközi piacok működésébe nem szabad és nem is lehet ilyen brutálisan beavatkozni. Másképp látják ezt a franciák, akik szerint “minden opciót meg kell vizsgálni”.

Az viszont egyáltalán nem világos, hogy Franciaország miképp szeretné rávenni a nagy olajtermelő államokat, mindenekelőtt Szaúd-Arábiát arra, hogy elfogadja az olajsapkát - írja a Politico.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések