A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elsöprő többség mondott nemet a globális minimumadóra a Parlamentben


Az Országgyűlés hatalmas többséggel utasította el kedden a globális minimumadó bevezetését Magyarországon.

A baloldal ismételten az adóemelés pártjára állt. Hazánk továbbra is kiáll amellett, hogy minden állam a lehető legszélesebb szuverenitással rendelkezzen az adóztatás terén - hangzott el a javaslat korábbi vitájában.

A MI HAZÁNK IS A GLOBÁLIS MINIMUMADÓ VÉTÓJA MELLETT ÁLLT

Torczkai László szerint felesleges olyan kifogásokat keresnie a baloldalnak, hogy nem volt elég idejük elolvasni a tervezetet; ez nem érdekli az embereket. A Mi Hazánk Mozgalom elnöke elmondta: már korábban jelezte, hogy az óriás techcégek nem adóznak rendesen, ami probléma. Példaként említette, hogy 2021-ben a Facebook bevétele 118 milliárd dollár volt, miközben 25 ezer milliárd forint volt ekkor a magyar állam bevétele. Elfogadhatatlan, hogy ezek a cégek mindeközben nem fizetnek adót, és a párt ezt nem fogja hagyni. Toroczkai elmondta, hogy jelenlegi formájában nem tudják a globális minimumadót támogatni, de abban eltökéltek, hogy fizessenek a techóriások. Az ország szuverenitását viszont meg kell őrizni.

A PM részéről a remegő Jámbor András szólalt fel, aki ezúttal nyugodtabb volt, de újat nem mondott. Tulajdonképpen ugyanazt ismételte, amit az előtte felszólalók: a Fidesz a multik mellett áll. Ezek az adóbevételek hiányoznak Jámbor szerint, amit az egészségügybe, oktatásba, kultúrába lehetne visszafordítani.

A globális minimumadó bevezetésére vonatkozó európai uniós irányelv elutasításáról döntött az Országgyűlés.

A képviselők 118 igen, 32 nem és 6 tartózkodás fogadták el a javaslatot.
Kivételes eljárásban tárgyalta a Ház a Gazdasági Bizottság által benyújtott országgyűlési határozati javaslatot a globális minimumadóval kapcsolatban.

AZ ELŐTERJESZTÉS AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ OKOZTA ÚJ VILÁGGAZDASÁGI HELYZETRE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A HÁBORÚS INFLÁCIÓRA ÉS A HÁBORÚS GAZDASÁGI VÁLSÁGRA HIVATKOZVA KEZDEMÉNYEZTE A MULTINACIONÁLIS CSOPORTOKRA AZ EU-BAN ALKALMAZANDÓ GLOBÁLISMINIMUM-ADÓMÉRTÉKRŐL SZÓLÓ TANÁCSI IRÁNYELVTERVEZET ELUTASÍTÁSÁT.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések