A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Brutális, majd tíz ezer milliárd forintnyi összeget költött eddig az USA az ukránok felfegyverzésére


Eddig a magyar államháztartás bevételi főösszegének több, mint egyharmadát költötték el az amerikaiak Ukrajna felfegyverzésére. 

Az ukrajnai háborúban bevetett fegyverek nyolcvan százalékát nem az Európai Unión belülről finanszírozták – derül ki egy összesítésből.

A fegyverek többsége nem Európából jön

Egyan Európából is érkeznek a fegyverek Ukrajna irányába,

a kijevi vezetésnek joggal lehet az az érzése, hogy az európai partnerek csak beszélnek a támogatásról,

miközben a kézzel fogható fegyveradományok elmaradoznak.

Az Egyesült Államok viszont nem aprózza el a fegyverszállításokat

E tekintetben az ukránok számára hatalmas szerencse, hogy az Egyesült Államok nem aprózza el a fegyverszállításokat. A Kiel Institut számításai szerint az USA eddig körülbelül 42 milliárd eurót (ez 400 forintos euróval számolva 16 800 milliárd forint) költött az ukrajnai háborúra – ez a tavalyi magyar GDP nagyjából egyharmada –, amivel egyértelműen a legnagyobb külföldi finanszírozónak számít.

Feltűnő az amerikai költések megoszlása is

Washingtonban eddig körülbelül 24 milliárd ment el az ukránoknak szállítandó fegyverekre. Ehhez kapcsolódóan érdemes megjegyezni, hogy ez (400 forintos árfolyammal számítva) azt jelenti, hogy csak

az Egyesült Államok eddig 9600 milliárd forintot költött az ukránoknak szállítandó fegyverekre. Ez a magyar államháztartás bevételi főösszegének (25 393 milliárd forint) több, mint egyharmada.

Az USA részéről eközben kicsit kevesebb, mint tízmilliárd (4000 milliárd forint) ment el pénzügyi, és további nyolcmilliárd euró (3200 milliárd forint) humanitárius segélyekre.

Összehasonlításképp

Ha ezeket az összegeket összevetjük hazánk költségvetési adataival, még könnyebben belátható, hogy igen jelentős forrásokról beszélünk. Magyarország 2021-ben például 2180 milliárd forintot költött oktatásra. Ez kevesebb, mint a negyede annak, amit az USA költött az ukránoknak szállított fegyverekre. 

A rendelkezésre álló adatok alapján tehát jól látszik, hogy az ukrajnai háborúba eddig, külső szereplők által szállított, nagyjából 33 milliárd euró összértékű fegyverek körülbelül négyötödét nem az Európai Unión belülről finanszírozták: sokat mondó az Egyesült Államok hetvenkét százalékos részaránya, ami legalábbis megerősíteni látszik a helyettesítő háborúról szóló elméleteket.

Német kancellár: Addig küldünk fegyvereket Ukrajnának, amíg csak kell

A fentieket tetézi, hogy Olaf Scholz német kancellár a madridi NATO-csúcs második napjára érkezvén leszögezte, a fegyverszállítást a németek is folytatni fogják (méghozzá a jelenlegi intenzitással), amíg úgy látják, ez szükséges ahhoz, hogy Ukrajna képes legyen megvédeni magát.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések