A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Biden Grey Eagle drónokat akar Ukrajnába küldeni, azokkal már be lehet törni Oroszországba


Szintet lép a fegyverszállításban az Egyesült Államok. A Grey Eagle már nagypályás drón, Hellfire rakétákkal.

Amióta Joe Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok HIMARS rakétarendszereket küld Ukrajnába, Oroszország pedig ideges lett emiatt, a dolgok egészen kuszává váltak. Az amerikai elnök most emelte a tétet: azt szeretné áttolni a Kongresszuson, hogy nagy hatótávolságú felderítő és csapásmérő drónokat adjanak el Ukrajnának. 

Az MQ-1C Grey Eagle drónok már igazi fenevadak. A Predatorok továbbfejlesztett verziói 8-9000 méteren repülnek 300 kilométer/órás sebességgel, a levegőben pedig – tehertől függően – 25-45 órát is képesek tartózkodni. Ennél is fontosabb azonban, hogy négy Hellfire-rakétát képesek magukkal vinni és célba juttatni, a hatótávolságuk pedig 400 kilométer.

Bár Biden többször hangsúlyozta, hogy nem szállít olyan fegyvert az ukránoknak, amelyek képesek oroszországi célpontokat eltalálni, a Grey Eagle tökéletesen alkalmas erre.

Az ukránok kifejezetten előnyben részesítik a drónokat, a kedvencük eddig a török Bayraktar volt, most azonban az USA igazi mesterművet készül eladni nekik. Ha sikerül neki, a Pentagon ugyanis egyelőre vár a bejelentéssel, ami nagyrészt a kongresszusi jóváhagyás levegőben lógásának köszönhető. A Reuters beszámolója szerint az amerikaiak ismét gyorstalpaló tanfolyamot tartanak majd az ukrán kezelőszemélyzet részére, mivel az átlagban hónapokig tartó gyakorlatozásra ezúttal nincs idő. 

A Kremlben igyekeznek rezignált nyugalommal tudomásul venni az új fegyverek érkezését a háborús övezetbe. Dimitrij Peszkov szóvivő úgy fogalmazott: a Grey Eagle-ök sem fogják befolyásolni a háború kimenetelét, legfeljebb meghosszabbítják azt, még több szenvedést okozva Ukrajnának. Arra a kérdésre, mi fog történni, ha az ukránok mégis orosz területeket céloznak meg a drónokkal, diplomatikusan úgy felelt: nem kíván ilyen kínos forgatókönyvekkel foglalkozni, mert ha azt kellene tennie, az már meglehetősen kedvezőtlen irányba terelné a dolgokat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések