A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az orosz lehet az új migráns: kerítés épülhet a finn-orosz határszakaszon


Teljes az egyetértés a finn parlamenti pártok körében arról, hogy az ország keleti határának védelmét meg kell erősíteni. A vita tárgya közöttük az, hogy mennyire – olvasható a Világgazdaság pénteki cikkében.  

A portálon azt írják: a mintegy 1300 kilométer hosszú, nagyobbrészt erdővel borított területen csak táblák jelzik, hogy Finnország és Oroszország közötti határ közelében jár az, aki erre téved.

Csak egy műanyag szalag jelzi a határt

Az elmúlt években mindössze annyi fejlesztés történt itt, hogy a gyalog könnyebben átjárható szakaszokon kihúztak egy műanyag szalagot, hogy ezzel hívják fel a határsértők figyelmét: épp tilosban járnak. Ez azonban vélhetően

egyetlen embert sem tántorított el attól, hogy engedély nélkül belépjen Finnországba Oroszországból.

Ezért is tervezi a helsinki kormány, hogy felülvizsgálja az országhatárok védelmét szabályozó törvényt. A Reuters beszámolója szerint úgy módosítanák a rendelkezéseket, hogy felkészülhessenek az Oroszországból érkező hibrid támadások ellen:

kerítést építenének az ország keleti határán. 

A kormány szerint erre azért van szükség, mert félő, hogy Moszkva illegális bevándorlók tömegét szabadítja a finnekre, válaszul a helsinki kormány döntésére, hogy szakít eddig féltve őrzött semleges álláspontjával, és csatlakozik a NATO-hoz.

Finnország hibrid háborúra készül Oroszországgal 

A finnek félelme nem alaptalan, hiszen láttak már hasonlót tavaly év végén Lengyelországban. A közép-európai ország keleti, Fehéroroszországgal közös határán

hatalmas tömeg gyűlt össze egyik napról a másikra tavaly év végén, és szó szerint ostrom alá vette az uniós határt.

Az akkori beszámolók szerint az illegális átlépéssel próbálkozók többsége a minszki kormány felhívására érkezett az országba, és a fehérorosz hatóságok segítségével jutott el a lengyel határig, ahol aztán csaknem egy hónapig néztek farkasszemet a lengyel határőrökkel.

A finn közszolgálati rádió, az YLE hétfőn szondázta a parlamenti képviselőket, és arra jutott, hogy a legtöbben támogatják a kormány tervét; a 124 politikus közül 88 mondta azt, hogy támogatná a határkerítésről szóló kormányzati javaslatot, és csak 22-en voltak azok, akik jelezték: a Baloldali Szövetség nevű párt legtöbb képviselője nemmel szavaz majd, ha eljön az ideje.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések