A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Afrikai Unió elnöke Ukrajnának: Aknamentesítsék a kikötőket, hogy meginduljon a gabona!


Afrikában különben nagyon súlyos éhínség lesz, amely destabilizálhatja a kontinenst, véli Macky Sall.

A Telex a Guardian tudósítása nyomán arról ír, hogy Macky Sall szenegáli elnök, aki egyben az Afrikai Unió elnöke is, csütörtökön arra kérte Ukrajnát, hogy aknamentesítse az odesszai kikötő körüli vizeket. „Ha nem indul újra a búzaexport Ukrajnából, Afrikában nagyon súlyos éhínség lesz, amely destabilizálhatja a kontinenst” – mondta Sall. Hangsúlyozák: a kikötők aknamentesítése és a gabonaszállító hajók elindítása kulcskérdés lett az utóbbi napokban. Az oroszok – és jelen esetben Szenegál elnöke is – azzal érvelnek, írja a Telex, hogy

ha felszedik az aknákat, akkor az ukrán hajók elkezdhetik elszállítani a búzát.

Az ukránok bizalmatlanok azzal kapcsolatban, hogy így nem támadják-e meg őket az oroszok tenger felől is, így gyakorlatilag azt mondják, hogy az oroszok nem engedik ki a hajókat a kikötőkből.

A Guardian megírta: a szenegáli elnök elmondta, hogy Vlagyimir

Putyin orosz elnök biztosította őt, hogy nem fogja tengeri oldalról megtámadni Ukrajnát.

Emlékeztettek, hogy az ukrán kormány közölte, hogy ha az oroszok feloldanák a kikötők blokádját, akkor se tudnák azonnal felszedni az aknákat. Ez legalább hat hónapba telne, írják, addig pedig a gabonát szállító hajók se tudnak elindulni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések