A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Akcióban a nyugati "csodafegyverek": kulcsfontosságú nagyvárosból vonulnak vissza az ukránok


Luhanszk, a kelet-ukrajnai, főként orosz ajkú régió, a donyecki régióval együtt alkotja azt, amit együttesen Donbásznak neveznek, ami egy nagy, ipari területet, amely 2014 óta az oroszok által támogatott szakadár mozgalom középpontjában áll - írja a BBC.

Szeverodonyeck több héten keresztül intenzív orosz ágyúzás célpontja volt, az utóbbi időben pedig heves utcai harcok zajlottak, és az ukrán erőket fokozatosan visszaszorították a város ipari zónáiba. A városba vezető összes hidat lerombolták az orosz csapatok, miközben megpróbálják elvágni a várost az ukránok által ellenőrzött területtől. Ukrajna visszavonulása egy utolsó erőfeszítés lehet, hogy elkerülje a minden oldalról történő bekerítést.

Olyan állásokban maradni, amelyeket hónapok óta könyörtelenül lőnek, egyszerűen nincs értelme. [az ukrán erők] parancsot kaptak, hogy vonuljanak vissza új állásokba... és onnan folytassák a műveleteket

- mondta Szerhij Haidai luhanszki területi vezető az ukrán televíziónak.

Hozzátette, a város teljes infrastruktúrája teljesen megsemmisült, a házak több mint 90 százalékát lőtték, 80 százalékuk súlyosan megrongálódott.

Roman Vlaszenko szeverodonyecki kerületi vezető szerint az ukrán csapatok még mindig a városban vannak, és a Szabadság Rádiónak pénteken azt mondta, hogy a visszavonulás még eltarthat egy ideig.

A feltételezések szerint több száz civil maradt Szeverodonyeckben, sokan a kiterjedt Azot vegyi üzemben keresnek menedéket. A háború előtt a város lakossága körülbelül 100 000 fő volt.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések