A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Akcióban a KillNet: Litvánia nem rakétát kapott az oroszoktól, hanem egy brutális hekkertámadást


Litván állami és privát weboldalakat támadott meg a héten a Killnet nevű orosz hackercsoport.

A hackerek, akik korábban már összecsaptak az Anonymous-szal, azt állították, hogy megtorlásul léptek akcióba Litvánia döntése miatt. Mint ismert, az Európai Unió szankciói alapján leállították egyes áruk tranzitját az oroszországi Kalinyingrádi exklávéba.

A litván adóhatóság közleményben közölte, hogy minden tevékenységet leállított, mivel szokatlanul "sokan próbáltak meg csatlakozni a rendszeréhez", bár minden adat biztonságban volt.

A fő célpontok az állami intézmények, a közlekedési intézmények és a média honlapjai

- mondta Margiris Abukevicius védelmi miniszterhelyettes.

A kiberháború új frontja a NATO-ország Litvánia és a szomszédos Oroszország közötti kapcsolatok megromlásának újabb jele, amelyet Moszkva februári ukrajnai inváziója okozott - írja a Metropol.

A Killnet nevű orosz hackercsoport vállalta magára az úgynevezett elosztott szolgáltatásmegtagadás (DDoS) támadást.

A brutális támadás addig folytatódik, amíg Litvánia fel nem oldja a blokádot - mondta a Killnet szóvivője. "1652 webes erőforrást romboltunk le. És ez még csak a kezdet..." . tette hozzá.

Kalinyingrád az EU- és NATO-tag Lengyelország és Litvánia között helyezkedik el, és vasúton, litván területen keresztül történik az ellátása.

Litvánia már június 21-én észlelte a támadás jeleit

- mondta Abukevicius.

Az orosz Biztonsági Tanács szóvivője június 22-én megtorlást ígért a blokkolt szállítmányok miatt, kijelentve, hogy azok "komoly negatív hatással lesznek Litvánia lakosságára".

'Nagyon valószínű, hogy a következő napokban hasonló vagy nagyobb intenzitású támadások folytatódnak, különösen a közlekedési, az energetikai és a pénzügyi szektorban' - áll a litván Nemzeti Kiberbiztonsági Központ közleményében.

A központ szerint az állami intézmények által használt biztonságos hálózat is az érintettek között volt.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi vezetője a múlt héten azt mondta, hogy Litvánia "csak az Európai Unió szankcióit alkalmazza", amikor leállítja bizonyos áruk Kalinyingrádba történő szállítását, és nem hozott egyoldalú döntést.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések