A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A nyugati szankciók ellenére erősödik a rubel és csökken az infláció


A válság előtti szintre vágta vissza az alapkamatot az orosz jegybank.

Az orosz központi bank pénteken a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben, a válság előtti szintre csökkentette az irányadó kamatlábat és jelezte további csökkentések lehetőségét, mivel az infláció a közel 20 éves csúcsról már lassul, és fennáll a gazdasági teljesítmény zsugorodásának veszélye is. Az orosz jegybank pénteken 150 bázisponttal 9,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. 

Az orosz jegybank bejelentése azért fontos, mert az orosz-ukrán háború idén februári kezdete óta a nyugati gazdasági szankciók (például Oroszország 600 milliárd dolláros devizatartalékának mintegy felének befagyasztása) és a nemzetközi vállalatok kivonulása megrogyasztották az orosz rubelt, az invázió kezdetén emiatt 20 százalékra emelték az alapkamatot, hogy meggátolják a rubel árfolyamának teljes összeomlását és az infláció elszabadulását.

Az infláció jelenleg 17 százalékos Oroszországban, ami már kisebb, mint az áprilisra előrejelzett 17,8 százalékos pénzromlás. Az orosz jegybank szerint ez annak a következménye, hogy az áruk és szolgáltatások egy csoportjában árkorrekciót hajtottak végre, továbbá erősödött a rubel árfolyama a külföldi devizákkal, például az amerikai dollárral és az euróval szemben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések