Hirdessen itt

11 statisztikai adat arról, hogyan boldogulnak az amerikai fogyasztók a gyorsan romló gazdaságban


Az Egyesült Államokban is érzik, hogy nem jó irányba mennek a dolgok. Szinte minden amerikai tisztában van azzal, hogy a gazdasági feltételek romlani fognak.

Az árak szárnyalnak, országszerte hiány alakul ki bizonyos cikkekből, például a csecsemőtápszerből, ugyanakkor az ország gazdasági tevékenysége is lassulni látszik. Most 11 statisztikai adat is azt mutatja, egyre nehezebben boldogulnak az amerikai fogyasztók a gyorsan romló gazdaságban.

#1 A közelmúltban végzett Harvard CAPS/Harris közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 56 százaléka úgy nyilatkozott, hogy pénzügyi helyzete egyre romlik, és csak az amerikaiak 20 százaléka mondta azt, hogy pénzügyi helyzete javul.

#2 Egy másik új felmérés azt tárta fel, hogy az amerikaiak 66 százaléka inkább elkerülte a társasági eseményeket, mert kínosnak vagy kellemetlennek érezte magát a pénzügyi helyzete miatt.

#3 Úgy tűnik, hogy az ingatlanpiaci buborék kipukkan. Jelenleg az új családi házak eladásai ijesztő ütemben csökkennek.

Az új egylakásos családi házak eladásai áprilisban 16,6 százalékkal zuhantak márciushoz képest, és 26,9 százalékkal az egy évvel ezelőttihez képest, éves szinten 591.000 házra, ami a legalacsonyabb 2020 áprilisa, a lezárás óta. Az új házak eladásait az USA-ban a szerződések aláírásakor regisztrálják, nem pedig az ügyletek lezárásakor, és a teljes lakáspiac korai mutatójaként szolgálhatnak.

#4 Miután az Egyesült Államokban márciusban az egy gallon benzin átlagára megdöntötte az eddigi országos rekordot, áprilisban további 42 centtel  emelkedett.

#5 Az Egyesült Államok útjain közlekedő autók átlagéletkora elérte a minden idők rekordját jelentő 12,2 évet. Sok amerikai továbbra is halogatja jelenlegi járművének cseréjét, mivel az új járművek megfizethetetlenné váltak.

#6 Amerikai családok milliói küzdenek a gyorsan emelkedő élelmiszerárakkal.

A munkaügyi minisztérium a hónap elején jelentette, hogy az élelmiszerárak 9,4%-kal emelkedtek áprilisban a tavalyi év azonos időszakához képest, ami a legnagyobb ugrás 1981 áprilisa óta. Az élelmiszerboltok árai pedig éves viszonylatban 10,8%-kal emelkedtek áprilisban.

#7 Az amerikai földgáz határidős jegyzése átlépte a kilencdolláros küszöböt, ami a legmagasabb szint a 2008-as pénzügyi válság óta. Az Egyesült Államok LNG-exportja megugrott, hogy fedezze Európa hiányát. A magas árak azt eredményezhetik, hogy az amerikai készleteket nem fogják tudni feltölteni a fűtési szezon előtt. Ez azt jelenti, hogy sokkal magasabb energiaköltségek várnak az amerikai fogyasztókra.

#8 A Fed több felmérése is azt mutatja, hogy a feldolgozóipari tevékenység az USA-ban valóban lassul.

A New York-i és a philadelphiai Federal Reserve bankok jelentéseiben látható feldolgozóipari tevékenység lassulását megerősítette a Richmond-i Fed felmérése, amely szerint májusban visszaesett a közép-atlanti régióban a gyári tevékenység.

Az ötödik kerületi felmérés feldolgozóipari aktivitási indexe az áprilisi 14 pozitív értékről 23 ponttal mínusz kilenc pontra esett vissza, ami a legalacsonyabb érték 2020 májusa óta, amikor a gazdaság nagy része még mindig a járvány és a lezárások kezdete után volt.

#9 A Zero Hedge rendkívül lehangoló híreket közöl az amerikai makroadatokról: 2020 áprilisát leszámítva – amikor a teljes gazdaság zárva volt – a május sorozatos csalódást jelent az amerikai makroadatokban, ami a legrosszabb a Lehman óta.

#10 A részvényárfolyamok zuhanásának köszönhetően idén eddig mintegy 20 billió dollárnyi háztartási vagyon semmisült meg.

#11 A CBS News/YouGov új felmérése szerint az amerikaiak 74 százaléka szerint rosszul mennek a dolgok az országban, és az amerikaiak 51 százaléka szerint Joe Biden „inkompetens”.

Jelenleg a körülmények nagyon hasonlítanak ahhoz, aminek a 2008-as pénzügyi válság előtt voltunk tanúi. Akkor későn léptek, és jelenleg úgy tűnik, hogy megismétlődik a történelem, írják egyes lapok.

Sok szakértő úgy véli, hogy a válság, amellyel szembe nézünk, még rosszabb lesz, mint amit több mint egy évtizeddel ezelőtt átéltünk. Peter Schiff szerint

a válság még nagyobb lesz, mert a gazdaságnak most sokkal több adóssága van, mint volt 2008-ban.

Ha a kamatlábak emelkednek, az amerikaiak kevésbé fogják tudni fizetni. 2008-ban az Egyesült Államok államadóssága átlépte a 10 billió dolláros küszöböt, viszont 2022-ben az Egyesült Államok államadóssága átlépte a 30 billió dolláros határt is.

Megjegyzés: nem lepődünk meg, mert már a szocializmusban is megtanulhattuk, hogy a plutokrata Amerika karvalytőke kapitalizmusa a szakadék szélén áll.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések