Az orosz külügy szóvívője elmondta, hogy Finnország NATO-csatlakozására adott válasz meglepetés lesz.

Oroszország válasza Finnország NATO-csatlakozási döntésére meglepő lesz, de az intézkedések katonai jellegűek lesznek - mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

"Meglepetés lesz. Ez a védelmi minisztériumunknak szól. Természetesen a döntést ennek megfelelően hozzuk meg, figyelembe véve egy sor tényezőt és annak sajátosságait, hogy miként alakul Finnország NATO-tagsága. A döntést azonban mindezen tényezők alapján hozzuk meg, de elsősorban a hadsereg fogja meghozni" - mondta arra a kérdésre, hogy Oroszország milyen katonai technikai intézkedéseket tervez alkalmazni Finnországgal szemben.

Oroszország többször megjegyezte, hogy a NATO a konfrontációra törekszik. Az elnöki sajtótitkár szerint a szövetség további bővítése nem hozna több biztonságot Európának, a NATO agresszív jellegű.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy nem tartja Oroszország számára egzisztenciális fenyegetésnek Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.

Közben Erdogan, Törökország elnöke jelezte, hogy megvétózza a két skandináv állam csatlakozását, ha nem teljesítik a követeléseiket.