A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szijjártó: Nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági érdek a paksi atomerőmű bővítése


A Roszatom vezetői biztosították Magyarországot arról, hogy technológiai szempontból továbbra is képesek a beruházás végrehajtására.

„Magyarország nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági érdeke a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítése, a Roszatom pedig képes a beruházás végrehajtására” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-nek, miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt Isztambulban.

A miniszter közölte: a tárgyaláson

a Roszatom vezetői biztosították Magyarországot arról, hogy technológiai szempontból továbbra is képesek a beruházás végrehajtására.

Hozzátette: a magyar atomenergia-hivatal most vizsgálja azokat az engedélykérelmeket, amelyeket beadtak, és azt követően, hogy ezeket megkapják, az erőmű építési munkálatai a következő fázisba léphetnek.

A bővítés Magyarország energiaellátását biztosabbá és kiszámíthatóbbá fogja tenni

„A két új blokkjának a megépítése Magyarország energiaellátását biztosabbá és kiszámíthatóbbá fogja tenni” – jelentette ki Szijjártó Péter.

A miniszter hangsúlyozta: a 21. század első negyedének végén olyan típusú kihívásokkal kell szembesülnie a világnak, Európának és benne Magyarországnak is, amelyekre senki sem számított. Nemcsak a fizikai biztonságunkról, hanem az energiaellátás biztonságáról is szó van – fűzte hozzá.

Kiemelte:

elképesztő kihívások terhelik a világ energiapiacának működését,

és az olyan országok, mint Magyarország, amely alapvetően az energiahordozók importjára kényszerül, különösképpen megérzik ezeket a nehézségeket.

Cél a minél nagyobb önállóság az energiatermelés tekintetében

Kijelentette: „Magyarországnak az az érdeke, hogy minél nagyobb mértékben önellátó tudjon lenni az energiatermelés tekintetében, és ehhez kapacitásokra van szükség, a legnagyobb sajátenergia-előállítási kapacitás lehetőségét pedig az atomenergia jelenti”.

Szijjártó Péter úgy értékelt:

az atomenergia olcsó, biztonságos és környezetkímélő módja az energia előállításának,

és biztosítja azt, hogy Magyarország a rezsicsökkentés vívmányait meg tudja tartani, valamint a környezetvédelem területén vállalt céljainak is megfeleljen.

Rámutatott: a napi szállításokra épülő energiaágazatok – így a földgáz és kőolaj – tekintetében is nemzetközi viták és kihívások vannak. Ezért – folytatta – „fontos, hogy Magyarország megerősítse a nukleáris energiát, ahol hosszú évekre előre be lehet tárazni a nukleáris fűtőanyagokat, így az atomenergia használata jelentős mértékű függetlenséget és stabilitást biztosít az energiaellátásban”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések