Hirdessen itt

Óriási lakoma a fürdővárosban: a jó miccs titkát is elárulták a szoboszlói gasztrofesztiválon


Hagyományteremtő rendezvényen népszerűsítették Erdély ízeit. 

A gasztrokultúra népszerűsítésének legalább másfél évtizedes hagyománya van Hajdúszoboszlón. Hagyományteremtő jelleggel ezúttal Erdély különlegességeit hozták el a helybélieknek és a turistáknak a hétvégén - írja a haon.hu.

Most debütál az Erdély Ízei Gasztrofesztivál, illetve az új vendéglátósor is itt a szabadtéri színpadnál. Így utóbbi kínálata ez alkalomból a rendezvényhez igazodik

– fogalmazott kérdésünkre Sós Csaba szervező, a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója. - A háromnapos fesztivál programkínálatát is igyekeztünk a tematikához rendezni. Péntek este Keresztes Ildikó és László Attila koncertezett, szombaton pedig Sziszi, a Sztárban Sztár leszek legjobb női előadója, illetve a Magashegyi Underground lépett fel. Ők mindannyian erdélyi kötődésűek vagy onnan származnak - tette hozzá. Az ételek sorában pedig megtalálható volt többek között a csorbaleves, a kürtőskalács, a pacalleves, a székelykáposzta és a miccs is.

Évszázados hagyományú székely étek

- A miccs egy klasszikus, több száz éves hagyományokkal rendelkező erdélyi húsétel. Úgy gondolták a régi székelyek, hogy az ottani hihetetlenül jó legelőkön nevelt szarvasmarhát és juhot kiváló alapanyagként használják, illetve zsiradéka miatt még a sertéshúst is előbbiekhez hozzáadták - ismertette Fabulya Attila, a Csíki Sör Magyarország képviselője.

Ebből a három húsféléből egyharmad-egyharmad arányban sütik a miccset, amelynek alapvető fűszerei a hagyma mellett a só és a bors. A különlegességét pedig a helyi borsikafű és egy pici kakukkfű adja, illetve tesznek bele egy kis szódabikarbónát is.

- A jó miccs elkészítésének két módja van. Az egyik, amikor faszénen megsütjük, és attól egy nagyon kellemes, füstös karaktert kap az étel. A másik pedig, hogy picit lekérgezzük, sütőben megsütjük, majd a szódabikarbóna segítségével a súlyát, nagyságát megnöveli, és ezáltal egy szép, kellemes, jól átsült és nagyon ízletes, fűszeres, könnyed, kimondottan zamatos étel lesz belőle - részletezte. Köretként a szalmapityókát, azaz az erdélyi sült burgonyát ajánlja, amelynek elkészítése szintén több száz éves hagyományra tekint vissza.

A háromnapos fesztiválon helyi és vendég művészeti csoportok váltották egymást a színpadon, volt néptánc- és mazsorettbemutató, kézműves vásár és sok-sok finomság is Erdélyországból. Sós Csabától pedig megtudtuk:

a következő fesztiválon egy másik tájegység gasztronómiája kerül majd a középpontba.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések