A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem tehettük meg, hogy ne határolódjunk el tőle – a Margitszigeti Színház igazgatója az oroszbarát zongoristáról


Mint ismert, a Margitszigeti Színház lemondta Valentina Lisitsa ukrán oroszbarát zongorista fellépését. A Mandiner megkereste Bán Teodórát, aki engedelmeskedett az ukrán nagykövetnek.

A közlemény szerint a Margitszigeti Színház vezetése Ljubov Nepop ukrán nagykövet tájékoztató leveléből értesült a zongorista megdöbbentő megnyilvánulásáról, miszerint

a művésznő az orosz agresszorok által megszállt Mariupolban adott koncertet.

„Lisitsa a fellépésével a világ nemzeteinek álláspontjával szemben, egyértelműen kinyilvánította az orosz agresszor melletti szimpátiáját. A Margitszigeti Színház Nonprofit Kft. határozottan elutasítja a zongoraművésznő álláspontját, egyetértve Magyarország és a nemzetközi közösség hivatalos álláspontjával, ami minden tekintetben elítéli Oroszország rengeteg civil áldozattal járó, Ukrajna elleni háborús agresszióját. Ezért a színház Lisitsa június 3-i margitszigeti koncertfellépését lemondta és a menedzsmentjével kötött szerződéstől eláll” – írta az eset kapcsán kiadott közleményében a színház.

„A Margitszigeti Színház 2022-es szezonjában június 3-án a Nemzeti Filharmonikusokkal közös koncertet szervezünk. Ezen programon belül Liszt és Dvořák műveit hallhatja majd a közönség. Az eseményre meghívtuk az ukrán születésű Valentina Lisitsa zongoristát, aki egy kiváló, nemzetközi hírű előadóművész. Mindvégig számítottunk arra, hogy a művésznő részt vesz majd az eseményen, ám a napokban kaptam egy levelet az ukrán nagykövetasszonytól, Ljubov Nepoptól, aki felhívta a figyelmemet, hogy a művésznő az orosz agresszorok által megszállt Mariupolban adott koncertet május 9-én, ezzel kinyilvánítva szimpátiáját az orosz agresszor mellett” – mondja Bán Teodóra.

Szembehelyezkedés a világ nemzeteinek álláspontjával

Az ügyvezető igazgató kiemeli, hogy a Margitszigeti Színház teljes mértékben függetleníteni kívánja magát minden politikai megnyilvánulástól. „Ha azonban a színházunkba olyan művész érkezik, aki valamilyen formában nem határolódik el az Ukrajnában zajló agresszív történésektől, akkor kénytelenek vagyunk megnyilatkozni a kérdésben. Azt gondoltam, ez egyfajta helytállás a részemről,

hiszen Lisitsa a világ nemzeteinek álláspontjával szembehelyezkedett

– mind Magyarország, mind pedig a nemzetközi közösség hivatalos álláspontjával szembe, amely határozottan elítéli Oroszország rengeteg civil áldozattal járó háborús agresszióját.”


Kollektív bűnösség...

„Lisitsa egyértelműen és nyíltan kiállt az orosz háború mellett. S noha a színházunknak ebben a vonatkozásban nem lenne kötelessége kifejezni az álláspontját, mégis emellett döntöttem, hiszen én magam is teljes mértékben elítélem ezt a háborút, ahogy bármely más háborút is, amely egy független nemzet ellen irányul.

Nem tehettük meg, hogy ne reagáljunk erre a kinyilatkoztatásra, s ne határolódjunk el tőle.

Abszolút hiszek abban, hogy az a fajta szellemi kapcsolat, amit a kultúra közvetíteni képes a nemzetek között , felül kell, hogy kerekedjen mindenen, ám ha bármely fél szélsőséges magatartása szembemegy bizonyos erkölcsi normákkal, abban az esetben a kérdésben érintetteknek – ez esetben nekem – meg kell nyilvánulni” – magyarázza az ügyvezető igazgató a Mandinernek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések