Hirdessen itt

Napok óta dolgoznak a Sajóba ömlő bányavíz elvezetésén


A bezárt vasércbánya mélyebb részein szűrők telepítésére is szükség lenne a szakemberek szerint.

A hétvégén kezdtek el dolgozni a szakemberek a felvidéki Rozsnyón, hogy elvezessék a már nem üzemelő vasércbányából ömlő szennyvizet, amely március óta szennyezi a Sajó vizét – számolt be a fejleményekről az ATV híradója.

Eddig leginkább a vas okozott problémát, ezért vált rozsdás színűvé a Sajó, az utóbbi időszakban pedig tovább romlott a helyzet, most már nehézfémek, toxikus anyagok is érkeznek a bányából – hívták fel a figyelmet a tudósításban.

Ökológiai katasztrófa sújtja a folyó szlovákiai szakaszát

A folyó élővilága az érintett szakaszon szinte teljesen kipusztult, hiszen a szennyezés miatt nem jutnak elég oxigénhez a halak és a növényzet.

A riportban elhangzott, Rozsnyón korábban vasércbánya működött, amit évekkel ezelőtt bezártak, azonban a tíz emelet mélyen a földbe nyúló bányát szép lassan elkezdte feltölteni a talajba beszivárgó víz. Ez kioldotta a megbolygatott kőzetből a vasat és más anyagokat. A szlovák szakemberek most megoldást kertesnek a szennyezett bányavíz elterelésére.

Emellett a Greenpeace is vizsgálódik a szennyezés ügyében. Simon Gergely vegyianyag szakértő elmondta, „a Greenpeace a napokban mintát vett a magyar határnál a Sajó magyarországi szakaszán, és napokon belül látjuk, hogy a határérték felett toxikus fémszennyezettség jelen van-e. De az hogy a szlovák részen van ilyen azt egész biztosan tudjuk”.

A bánya mélyebb részein szűrők telepítésére is szükség lenne a szakemberek szerint

Keresztes László Lóránt az országgyűlésben kérte a magyar kormányt, hogy a szennyezéssel kapcsolatban szólítsák fel azonnali cselekvésre a szlovák hatóságokat. Az LMP politikusa úgy fogalmazott: „Ez nem csak erkölcsi kötelességünk hanem a vízügyi egyezmények révén jogi lehetőségei is vannak hogy az ügybe beavatkozzon én ezt vártam a kormánytól”.

A szakemberek szerint a bánya mélyebb részein szűrők telepítésére is szükség lenne, hogy teljesen meggátolják a szennyező anyagok bejutását a folyóba – mondták el a híradóban.

Az ATV tudósítását alább tekintheti meg:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések