A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Magyarországon is megjelent a majomhimlő


Egy 38 éves férfinál azonosították a fertőzést.

Müller Cecília kedden jelentette be, hogy Magyarországon is azonosították a majomhimlőt egy 38 éves férfinél – írta a Tények.hu. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy nem terjed könnyen, csak szoros kontaktussal. Mint ismert, a betegség 2-4 hétig tart, és elsősorban immunhiányos betegeknél és várandós anyukáknál terjedhet könnyebben.

A majomhimlő, aminek több esetét fedezték fel Európában és Észak-Amerikában, ritka afrikai betegség, amiből a beteg általában spontán gyógyul meg. 

A tünetek közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartoznak.

Az ember és ember között nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal bizonyos fokú védelmet nyújtanak ellene – részletezte a portál.

Spanyolországban már 120 esetet azonosítottak

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Hivatalának hétfői közlése szerint az országban május 7-e óta 179-re nőtt a fertőzöttek száma. Spanyolországban a hét végén huszonkettővel nőtt a betegek száma, és így elérte a 120-at. Portugáliában péntektől hétfőig huszonkettővel, 96-ra nőtt a fertőzöttek száma.

A WHO jelenleg azt vizsgálja, hogy a járvány minősíthető-e nemzetközi aggodalomra okot adó lehetséges közegészségügyi veszélyhelyzetnek. Egy ilyen veszélyhelyzet kihirdetése, mint történt az új típusú koronavírus okozta Covid-19, vagy az ebola esetében, felgyorsítaná a kutatást és a járvány féken tartásának finanszírozását – idézte a Tények.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések