A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Magyarország napi 8 millió köbméternyi gázszállítást garantál Ukrajnának


Létrejött a megállapodás: továbbra is segít Magyarország Ukrajnának a gázpiacon.

Az ukrán gázrendszer üzemeltetője csütörtökön jelentette be, hogy megállapodott a magyar hatóságokkal arról, hogy még hosszabb ideig garantált a gázszállítás Magyarországról Ukrajnába – írta a Portfolio a Reuters értesüléseire hivatkozva.

Arról, hogy

Magyarország napi 8 millió köbméternyi gázszállítást garantál Ukrajnának, már korábban megszületett a megállapodás, és azt meg is hosszabbították már egyszer.

Most pedig a garantált kapacitás újabb meghosszabbításáról van szó, ezúttal 2023 március végéig – közölte a Reuters.

A portál kitért arra is, hogy hasonló megállapodást Szlovákiával is kötött Ukrajna, amelynek keretében jóval több gázszállításra vállaltak garanciát naponta a szlovákok. E két megállapodás nagyban segíti azt, hogy

Ukrajna napi gázfogyasztása különösebb zavarok nélkül megtörténhessen orosz gázzal anélkül, hogy az ukránok bármikor is közvetlenül gázt vennének az oroszoktól.

Tehát arról van szó, hogy az ukránok az orosz gáz tranzitszállítását elvégzik Magyarország és Szlovákia felé (is), majd e két ország felől garantált kapacitásban kapnak (orosz) gázt saját ellátásukra. Így Ukrajna hivatalosan azt mondhatja a lakosságának és a világ országainak is, hogy évek óta nem vesz már gázt közvetlenül az oroszoktól, és csak a tranzitszállítások után számláznak nekik díjat. Az igazság ugyanakkor az, hogy áttételesen vásárolnak orosz gázt – magyarázták a cikkben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések