A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hétfőn választják meg Orbán Viktort miniszterelnöknek, az esküt is leteszi


Országgyűlés május 16-i ülésének napirendjéből az is kiderül, hogy milyen szabályok alapján zajlik a választás és milyen események várhatók még utána. 

Eldőlt: május 16-án, hétfőn választják meg az új magyar miniszterelnököt - derül ki a Országgyűlés hétfői ülésének napirendjéből.

Eszerint

délután 14.30-kor kerülhet sor Orbán Viktor megválasztására, amellyel ötödik alkalommal töltheti be a miniszterelnöki posztot.

A közlemény szerint a miniszterelnököt az Országgyűlés a köztársasági elnök javaslatára választja meg. A miniszterelnök megválasztásához az országgyűlési képviselők több mint a felének szavazata szükséges. A miniszterelnök a megválasztásával hivatalba lép.

Amennyiben a választás sikeres, akkor kerül sor a miniszterelnök ünnepélyes eskütételére. Ezt követően pedig a miniszterelnök felszólalása következik.

Mivel az országgyűlési választások után az új parlamentben a Fidesz–KDNP-nek a 199 helyből 135 képviselője van, így a szükséges 50 százalékos arány bizonyára meglesz.

A miniszterelnök megválasztása után a következő feladat az új kormány szerkezetének kialakítása és a poziciókat betöltők személyének kiválasztása.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések