A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ha egy évnél tovább tart a háború, az ukránok 90 százalékának napi 1000 forintja se marad, amiből élniük kell


Egy elemzést hozott nyilvánosságra az ENSZ, amely az elhúzódó háború esetén tragikus forgatókönyvet vetít előre.

Az ENSZ elemzése szerint ugyanis amennyiben egy évnél tovább fog tartani a háború, az ukrán lakosság 90 százaléka szegénységbe fog süllyedni – írja a The New Voice of Ukraine. Ezzel hosszú évtizedek fejlődése válna gyakorlatilag semmivé.

Az ENSZ jelenlegi becslései szerint körülbelül 100 milliárd dollárnyi kárt okozott Ukrajna infrastruktúrájában az orosz hadsereg ámokfutása, ez az összeg azonban a szervezet szerint akár öt-hatszorosára is emelkedhet a háború végéig.

„Ukrajna: elpusztult épületek, utak, hidak, kórházak és iskolák, amelyek 100 milliárd dollárba kerülnek. A vállalkozások fele teljesen leállt, a másik fele súlyos gondokkal küzd. Egy hosszú távú konfliktus azt jelentené, hogy 10-ből 9 ukrán a szegénységi küszöb alá zuhan”

A Világbank definíciója szerint a szegénységi küszöb alatt azok élnek, akiknek nem áll rendelkezésére naponta 2.5 dollár (935 forint), hogy elköltse. Ezen definíció alapján számos afrikai és ázsiai ország szegénynek tekinthető, ahol a lakosság jó része ezen küszöb alatt van.

Európában ez egyáltalán nem jellemző viszont, még azokban az országokban sem, amelyek gazdaságilag a legproblémásabbnak tekinthetők, mint Moldova, Fehéroroszország, Örményország, Bosznia-Hercegovina és Koszovó.

Ez pedig jól mutatja, hogy mennyire pusztító hatású lenne a háború az ukránok mindennapi életére, ha még egy évig elhúzódna. A civil áldozatok számában pedig már pusztító: az ENSZ felmérése szerint már 3573 ukrán civil vesztette életét, de egyes becslések szerint ez a szám 10 ezer felett lehet.

Az ukrán lap megjegyezte, hogy a számos emberélet mellett a vállalkozások számára is pusztító a háború, példaként Mariupolt, Csernyihivet, Mikolajivot és Kijev megye nagy részét említik meg, ahol pusztító mértéket kezd ölteni a munkanélküliség.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések