A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ferenc pápa: Talán a NATO kopogtatása Oroszország ajtaján késztette a Kreml vezetőjét


A Corriere Della Sera-nak adott interjút Őszentsége. A riportból kiderül, hogy szalagszakadása van, ezért jobbára mozdulni sem tud, de mini biztosan nem. Ezt a fájdalmat méltósággal tűri – ahogy írja alap -, de arca azonnal elborul, amikor az orosz-ukrán háború szóba kerül.
 

Állj meg, állítsuk meg a háborút” – ez a felhívás Ferenc pápa részről mindig elhangzik, mert látja a mérhetetlen szenvedést. Elmondja az interjúban, hogy Zelenszkij elnököt a háború első napján felhívta, de Putyin elnököt nem, viszont egyeztetett Kirill pátriárkával Oroszország ortodox egyházi vezetőjével.

Amikor videókonferencián egyeztettek, a pátriárka hosszasan sorolta a pápának a háború indokait, amira Őszentsége így válaszolt:

„Nem értek ebből semmit. Testvér, mi nem állampapok vagyunk, nem a politika nyelvét használhatjuk, hanem Jézusét.”

Most viszont Ferenc pápa úgy érzi, Moszkvába kell mennie, hogy személyesen tárgyaljon Putyinnal. Ennek oka, hogy a személyes találkozón úgy gondolja, el tud érni valamit a béke érdekében. Kijevbe viszont nem akar menni, mert mint mondja: 

„Elküldtem Michael Czerny bíborost (az Integrált Emberi Fejlődést Elősegítő Dikasztéria prefektusát) és Konrad Krajewski bíborost (a pápa alamizsnáját), akik negyedszer jártak oda. De úgy érzem, nem kell mennem. Úgy érzem, nem kell mennem.”

A NATO és a Kreml viszonyáról érdekes dolgokat mondott Őszentsége, és tényleg olyan dolgokat, amit érdemes meghallgatni! Úgy érzi, Putyin nem fog megállni, de keresi viselkedése gyökereit, azokat az okokat, amelyek ilyen brutális háborúba taszítják.

„Talán a NATO kopogtatása Oroszország ajtaján késztette a Kreml vezetőjét. Olyan harag, amit nem tudom, kiváltott-e – tűnődik -, de talán enyhülhet, igen.”

Őszentsége tehát nem zárja ki a NATO felelősségét, ugyanakkor nem állítja, hogy feltétlen csak a NATO a hibás. Viszont érthető a töprengése, mert azt pontosan tudjuk mi is, világi emberek, hogy ahhoz tényleg igen komoly indítékok kellenek, hogy egy atomhatalom, Európában felvállaljon egy ilyen minden képzeletet felülmúló háborús konfliktust. Nem szórakozásból döntött így az orosz elnök!

De van itt egy másik fontos kérdés is, amin bizony nem árt elgondolkodni: 

Őszentsége ugyanis azt mondja, hogy azok, akik törődnek a békével, azzal a nagy kérdéssel szembesülnek, hogy a nyugati nemzetek fegyverekkel látják el az ukrán ellenállást. Egy olyan kérdés, amivel nem mindenki ért egyet, amely megosztja a katolikus és a pacifista világot. A pápa kétkedik, doktrínájának középpontjában mindig is a fegyverkezési verseny megtagadása állt, a fegyvergyártás nem az eszkalációjára, amelyet előbb-utóbb valaki úgy dönt, hogy a terepen tesztel, halált és szenvedést okozva.

„Nem tudok válaszolni, túl messze vagyok arra a kérdésre, hogy helyes-e ellátni az ukránokat. Az egyértelmű, hogy fegyvereket tesztelnek azon a földön. Az oroszok ma már tudják, hogy a tankok nem sokat érnek, és másra gondolnak. A háborúkat ezért vívják: hogy teszteljék az általunk gyártott fegyvereket. Így volt ez a második világháború előtti spanyol polgárháborúban is.”

Utolsó mondata különösen vészterhes, és bizony arra utal, hogy Ferenc pápa nem tartja kizárhatónak egy újabb globális konfliktus kirobbanását. Hiszen máris abban vagyunk, az Ukrajnában vívott háború végülis az Egyesült Államok és Oroszország harca… – de ez utóbbit csak mit tettük hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések