A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Életbe lépett az USA legszigorúbb abortusz-törvénye


Oklahoma republikánus kormányzója életpárti sikerként könyvelte el.

Oklahoma állam kormányzója aláírta az Egyesült Államok legszigorúbb abortuszellenes törvényét – adta hírül az amerikai The Hill hírportál. Az új törvény értelmében a művi terhesség-megszakítás a terhesség során tilos,

a tilalom a megtermékenyítéstől egészen a születésig terjed.

Ez alól kivételt jelent, ha a terhesség veszélyezteti az anya egészségét, illetve, ha a terhesség vérfertőzés vagy nemi erőszak eredménye. 

Az új jogszabály egyúttal lehetőséget teremt arra is, hogy az állampolgárok polgári peres eljárást indítsanak olyan személyek ellen, akik abortusz hajtanak végre vagy támogatják a művi terhesség-megszakításért folyamadó nőt. Így azon szervezeteknek is be kell szüntetni a tevékenységüket, akik eddig pénzügyi támogatást nyújtottak azon nők számára, akik az abortuszt egy engedékenyebb szabályozással rendelkező államban próbálták elvégeztetni.

Sikeres per esetében a feljelentő akár 10 ezer dolláros jutalomban részesülhet. 

„Megígértem az oklahomaiaknak, hogy kormányzóként aláírok minden életpárti törvényt, amely az asztalomra kerül, és büszke vagyok arra, hogy ennek az ígéretnek ma eleget tehetek” – fogalmazott közleményében Oklahoma állam kormányzója, Kevin Stitt.

Oklahoma azon republikánusok által vezetett államok közé tartozik, amelyek abortuszellenes törvények kidolgozását és elfogadását kezdeményezték. Ezen államok arra számítanak, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hamarosan hatályon kívül helyezi a Roe kontra Wade-precedenst, ami 1973-ban az abortuszhoz való jogot alapjogként ismerte el.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések