A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Brandenburg miniszterelnöke: az olajembargónak nincs értelme, a kormány elbagatellizálja a veszélyeket


A tartomány miniszterelnöke élesen bírálta a gazdasági miniszter kijelentését, aki egyszerű nyugodtsággal azt mondta a napokban egy olajfinomítónál tett látogatásakor, hogy az orosz olajembargó után üzemanyaghiány léphet fel és a dolgozók állása is veszélyben lehet.

 Ha az Európai Unió arra a döntésre jut, hogy betiltja az orosz kőolaj importálását, akkor rengeteg európai olajfinomító működése veszélybe kerül. Ezzel tisztában van Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter is, aki a napokban a kelet-németországi schwedti finomítónál járt. Az üzemeltető vállalatnál mintegy 3000 ember dolgozik, a munkavállalók pedig két okból is aggódhatnak: egyrészt az olajfinomító kizárólag orosz energiahordozót képes feldolgozni, ráadásul a finomító egyik üzemeltetője az orosz Rosznyeft vállalat. Robert Habeck a beszédében próbálta megnyugtatni a dolgozókat, ugyanakkor kénytelen volt elismerni, hogy komoly fennakadásra kell számítani:
 
„Nem akarok senkit sem megtéveszteni, nem akarom rózsaszínre festeni az eget. Lehet, hogy valamikor akadozni fog a dolog, lehet, hogy valami nem fog működni” – figyelmeztetett a Zöldek (Die Grünen) által delegált miniszter, aki hozzátette, hogy ha a terve beválik, akkor lehet jövője a finomítónak.
 
A dolgozók eleinte békésen hallgatták Habeck beszédét, majd egy ponton megszólaltak a kritikus hangok. Egy alkalmazott arra kérte a minisztert, hogy a schwedti finomítót ellátó vezeték kapjon felmentést az embargó kérdésében. Egy idősebb férfi pedig – aki 27 éve dolgozik a finomítónál – azt mondta, hogy „hibás döntés lenne csupán politikai korrektségből leállítani az orosz importot”. Egy másik dolgozó azt is megkérdezte Habecktől, hogy a miniszter „tudja-e garantálni, hogy a németek érdekeit képviseli?”
 
Brandenburg miniszterelnöke is élesen bírálta Robert Habeck kijelentéseit. Dietmar Woidke a Tagesspiegel című lapnak azt mondta, hogy

„egyértelműen ellent kell mondanom Habeck úrnak! Szövetségi gazdasági miniszterként nem mondhatja egyszerűen, hogy hamarosan nem lesz több üzemanyag a keleti töltőállomásokon, és csak Kelet-Németországban. Németországnak mindenhol biztonságos ellátásra van szüksége”

– tette hozzá a tartomány miniszterelnöke, aki szerint nagyon súlyos gazdasági következményei lennének az üzemanyaghiánynak.

Brandenburgban ugyanis sokan függnek az autójuktól, hogy eljussanak a munkahelyükre, ezért el kell kerülni az összeomlást. „Elengedhetetlen, hogy Schwedt továbbra is nagyjából teljes kapacitással működjön. Az a tény, hogy az emberek csak Kelet-Németországról beszélnek, ahol ellátási szűk keresztmetszetek lehetnek, gonoszul hangzik” – mondta Dietmar Woidke, aki szerint egyelőre az olajembargónak nincs értelme, a kormány pedig elbagatellizálja a veszélyeket.

„A fenyegető következményeket lekicsinylik. Az embargónak csak akkor van értelme, ha Oroszországnak nagyobb kárt okoz, mint az Európai Uniónak és Németországnak”
– magyarázta a miniszterelnök

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések