A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Alekszandar Vucsics: A világ 25 százaléka éhezni fog a télen


A szerb köztársasági elnök szerint azonban országában lesz minden, az embereknek nem kell hiánytól tartani.

„Az előttünk álló tél lesz a legkeményebb az elmúlt hét évtizedhez viszonyítva, annyi biztos, hogy a világon rengeteg élelmiszer fog hiányozni” – fejtette ki a belgrádi Prva Televíziónak Alekszandar Vucsics. A Magyar Nemzet cikke szerint a szerb köztársasági elnök ugyanakkor abban biztos, hogy energiahordozóból lesz elegendő, de drága lesz. Az államfő kiemelte: 

A világ lakosságának negyede éhezni fog a télen, de Szerbiában lesz minden, az embereknek nem kell hiánytól tartani.”

Biztosította arról is a lakosságot, hogy a villanyáram sem fog drágulni. Mint fogalmazott: ha emelnék az elektromos energia árát, akkor az azzal járó terheket sem az állam, sem a polgárok nem tudnák elviselni. Saját számítása szerint egy esetleges harmincszázalékos drágítás húszszázalékos inflációt vonna maga után. Ez pedig katasztrofális lenne.

Normális árat várnak az oroszoktól

A napokban kezdi meg Szerbia és Oroszország az új, hosszú távú gázszállításról szóló egyeztetést.

A balkáni ország célja, hogy kiszámítható és megfizethető áron jusson az orosz gázhoz.

Ez nemcsak a lakosság miatt lenne fontos, hanem az ipar szempontjából is kiemelkedő. Az ország száz száz százalékban függ Moszkvától a gáz tekintetében. Alekszandar Vucsics bizakodó a szerződés megkötését illetően, normális árat vár, de egyben – mint fogalmazott – a legfontosabb, hogy legyen földgáz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések