A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Afganisztánban el kell kendőzniük a műsorvezető nőknek az arcukat a tálibok rendeletei miatt


A korábbi ígéretekhez képest a radikális iszlamisták az utóbbi hetekben ismét korlátozni kezdték a nők jogait.

A rendeletet a radikális iszlamisták erkölcsvédelmi minisztériuma, illetve a tájékoztatási és kulturális minisztérium adta ki. A jogszabályhoz fűzött közlemény szerint a rendelet „végérvényes, és nincs helye vitának” – közölte csütörtökön a Tolo News afgán hírcsatorna a Twitter-oldalán

Az új szabályokat megküldték az ország különböző televíziós és rádiócsatornáinak.

Több műsorvezető nő válaszul a közösségi médiában felvételeket tett közzé magáról eltakart arccal műsoridőben. Jalda Ali, a Tolo News egyik ismert műsorvezetője egy videót is feltett, amelyen fekete fejkendőt helyezett fel, és arcmaszkot húzott magára. Videója kísérőszövegében pedig ez állt: „így törölnek ki egy nőt az erkölcsvédelmi minisztérium utasítására”.

A Samsad televíziós csatorna egyik műsorvezetője egészségügyi maszkban jelent meg a kamerák előtt, míg egy másik nő anélkül.

Hatalomátvételük után a tálibok azt ígérték, hogy mindenki jogait tiszteletben tartják, amíg az iszlám törvények és az afgán szokások engedik. Azt bizonygatták, hogy változtak a kormányzási módszereik korábbi uralkodásukhoz képest.

1996 és 2001 között a radikálisok még azt is megtiltották a nőknek, hogy férfi hozzátartozó nélkül elhagyják otthonukat, vagy oktatásban részesüljenek.

Már iskolába is alig járhatnak a lányok

A korábbi ígéretekhez képest a radikális iszlamisták az utóbbi hetekben ismét erőteljesen korlátozni kezdték a nők jogait. Az afganisztáni tálibok legfelsőbb vezetője például azonnali hatállyal elrendelte szombaton a nők számára a teljes testet elfedő burka viselését nyilvános helyeken, és javasolta, hogy csak a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonukat. Az öltözködési szabályok megsértőinek a vonatkozó rendelet értelmében a legközelebbi férfi rokonát vonják felelősségre.

Márciusban hosszú hónapok után újra középiskolába és felsőoktatási intézménybe járhattak volna a lányok és a nők a tálibok előzetes bejelentése szerint, de ezt visszavonták. A tálibok vezetése legfeljebb az általános iskolai hatodik osztályig engedélyezte a lányok oktatását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések