A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A honvédelmi tárca közvetlen irányítása alá kerül a haditechnikai beszerzések területe


Szerdán hallgatta meg az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti, valamint Nemzetbiztonsági bizottsága Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterjelöltet. A leendő tárcavezető a haderőfejlesztés további erősítését jelölte meg elsődleges célként.

A honvédelmi tárca leendő vezetőjeként a közeljövő kiemelt feladatairól és a távlati célokról is beszélt – az Országgyűlés bizottságai előtt – miniszterjelölti meghallgatásán, május 18-án Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Mint mondta: a szomszédban zajló háborús konfliktus a következő években is folytatódhat, mellette azonban változatlanul jelen vannak azok a veszélyek, amelyekkel továbbra is számolni kell: elsősorban a terrorizmus és a migrációs nyomás. 

Az új miniszter a védelmi képességek növelésének szükségességét hangsúlyozta. Úgy fogalmazott: a NATO működésének alapja az egyes tagországok erős nemzeti védelmi képessége, ezért ha azok nem képesek megvédeni önmagukat, célponttá válhatnak. (A mostani NATO-bővítési tervek kapcsán úgy vélekedett: az csak erősíti Magyarország biztonságát.) A jól felszerelt, erős hadsereg kialakítása érdekében folytatni kell tehát a 2016-ban megkezdett haderőfejlesztési programot.

A tárcavezető ennek kapcsán egy strukturális átalakításról is beszélt: a jövőben növelni kívánják a harcoló alakulatok állományának létszámát.

Ezt a tervet Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka eredetileg a vízfej csökkentése érdekében akarta véghez vinni, az orosz-ukrán háború azonban minden bizonnyal felgyorsítja majd ezt a folyamatot.

A haditechnikai beszerzések kapcsán Szalay-Bobrovniczky úgy fogalmazott: a megkezdett beszerzések lezárásával párhuzamosan meg kell határozni az új fejlesztési célokat, és haladéktalanul elkezdeni azok megvalósítását. A beszerzések tekintetében mindenképpen változás, hogy Maróth Gáspár nemzeti fegyverzeti igazgató – aki eddig gyakorlatilag különálló területként irányította a haditechnikai fejlesztéseket – tevékenységét a honvédelmi tárca keretein belül folytatja, azaz

a fegyverkezésért az elkövetkezendő négy évben felső szinten a honvédelmi miniszter fog felelni.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf külön figyelmet kíván szentelni a katonadiplomáciának. A volt londoni nagykövet ezen a téren minden bizonnyal erősítést jelent, hiszen a háborús helyzet és a biztonsági fenyegetettségek árnyékában a magyar érdekek hatékony képviselete minden eddiginél jobban felértékelődött.

A személyi változásokkal kapcsolatosan elhangzott: Németh Szilárdot Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium jelenlegi államtitkára váltja a parlamenti államtitkári poszton. Varghának nem lesz ismeretlen a terület, Németh éppen az ő helyére érkezett négy évvel ezelőtt a tárcához.

A Honvédelmi és rendészeti bizottság hat igen és két nem, míg a Nemzetvédelmi bizottság 4 igen és két tartózkodás mellett támogatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf kinevezését.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések