A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A DK és a Momentum az újbudai időközi választás miatt (is) háborúzik


A XI. kerületből két momentumos önkormányzati képviselő került be a parlamentbe, az ő helyeikért indult a harc. Gyurcsányék szeretnék elkerülni, hogy a főváros legnagyobb kerülete „beliluljon” - írja a Mandiner.

A fővároshoz – és több más nagyobb településhez hasonlóan – a XI. kerületben is zajlik a DK–Momentum ütközet. Újbudán két időközi önkormányzati választást is tartanak a közeljövőben – a pontos időpont még nem ismert –, miután Orosz Anna alpolgármester és Bedő Dávid önkormányzati képviselő, akik 2019-ben egyéni választókerületben nyertek mandátumot, is bekerültek a parlamentbe. Mindkét politikus momentumos, így logikusnak tűnt, hogy közös ellenzéki indulás esetén újra a lila pártiak állítsanak képviselőjelöltet. Ám a Gyurcsány-párt bejelentkezett legalább az egyik helyre, mondván, Bedő a közös ellenzéki listának köszönhetően lett honatya, ezért cserébe jár ez nekik, egyébként is ők a legerősebbek a balliberális térfélen.

Gy. Németh és Molnár kapitulált az előválasztáson

A DK ugyanis nagyon el szeretné kerülni, hogy Budapest legnépesebb kerülete momentumos fellegvár legyen,

főleg azok után, hogy az előválasztáson Újbuda mindkét egyéni választókerületében a lila pártiak, Orosz Anna és Tóth Endre nyertek a DK-sok ellen – és később be is jutottak az Országgyűlésbe –, ami érzékeny veszteség volt Gyurcsányéknak; különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy két ismert, veterán politikusuknak, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesnek, illetve a kerület korábbi polgármesterének, az MSZP-ből átigazolt Molnár Gyulának kellett kapitulálnia.

Jelenleg mindkét pártnak öt-öt képviselője ül benn a képviselő-testületben, s a momentumosok sikere esetén ez az arány nem változna, egy DK-s induló győzelme esetén pedig meglenne a számbeli fölényük is. Ezt támogatták egyébként a szintén öt önkormányzati politikust adó szocialisták is, hiszen ezzel ők lennének a második legerősebb frakció.

Korábban úgy tűnt, a Momentum átverte a többieken az akaratát, hogy mindkét körzetben ők állítsanak jelöltet, ám szerdán a Fővárosi Közgyűlés elmaradása után

azt nyilatkozta Soproni Tamás, a Momentum fővárosi frakcióvezetője, hogy a DK még nem adta fel a tervét.

Eredetileg az a kompromisszum született a két párt között, hogy a lilapárti Lados Tamás – ő indulna Bedő Dávid helyén – megválasztása esetén sem lehetne társadalmi megbízatású alpolgármester, amit pedig nagyon szeretne. Lados egyébként a Momentum újbudai elnöke, és – miközben Orosz Anna alpolgármester kabinetjéhez tartozott – Nagy Zoltánnak, a Transparency International Magyarország kuratóriumi elnökének a munkatársa. Nagy átláthatósági biztosként dolgozott az önkormányzatban, de hogy pontosan mit csinált, azt nem nagyon tudják a képviselők, mert eddig egyetlen írásos anyagot sem tett le eléjük. Amikor a kormánypárti képviselők be akarták számoltatni, akkor ezt a balliberális többség leszavazta.

A másik momentumos jelölt, a jelenleg külsős bizottsági tagként tevékenykedő Devecseri Mátyás, Orosz Annát válthatja az 5. körzetben. Ő eddig nem nagyon vett részt a közéletben, de, hogy ambiciózus emberről van, azt bizonyítja az is, hogy a Facebook-oldalán már ma is politikusnak nevezi magát, holott hivatalosan még nem is számít képviselőjelöltnek.

A zsírosabb parlamenti állást választották

Míg az ellenzéki pártok már megnevezték az indulóikat, a Fidesz még nem döntött, hogy kiket indít a csatába. Az ugyanis biztos, hogy nagy küzdelem várható az időközi választáson. 2019 októberében ugyan nagy fölénnyel nyertek az ellenzékiek (Orosz csaknem 18, Bedő több mint 15 százalékponttal), de abban mindkét térfélen biztosak, hogy most sokkal szorosabb eredmény várható és bárki győzhet.

Az országos politikai hangulat ugyanis nagyon sokat változott két és fél alatt,

az ellenzéki pártok április 3-i hatalmas bukása pedig alapvetően változtatta meg a helyzetet még az olyan, inkább balliberális beállítottságú kerületben is, mint Újbuda.

Ugyanis most már nem Orbán Viktor, a „népnyúzó kormánya” és a Fidesz leváltása a tét, hanem helyi politikusokat kell bejuttatni az önkormányzatba. S a szavazók egy része érezheti úgy, hogy az általuk korábban megválasztott politikusok hűtlenek lettek a kerülethez, inkább a zsírosabb, parlamenti állást választották, így miért voksolnának most az utódaikra.

Ennél talán még lényegesebb, hogy az ellenzéki pártoknak – különösen a DK-nak – nem feltétlenül érdeke, hogy győzzenek a lilák, hiszen akkor is meglenne a balliberális erőknek a többségük a testületben, ha mindkét helyen a Fidesz nyerne, ebben az esetben 15:10 lenne az arány a koalíció és az ellenzék között. A Momentum a sikere esetén pedig nagyon megerősödne  – ha nem is számbelileg, de presztízsüket tekintve mindenképp –, hiszen elmondhatnák magukról, hogy ők az ellenzék katasztrofális országgyűlési szereplése után legalább a XI. kerületben valamennyire helyreállították a becsületüket.

László Imre csak egy ciklust vállalt

Erre a sikerre szükségük is lenne, hiszen a polgármester, László Imre DK-s, mellette dolgozik – általános megrökönyödést kiváltva – a már szintén gyurcsányista exvárosvezető, Molnár Gyula, valamint az ő egykori helyettese, a DK helyi erős embere, Lakos Imre. S bár a rendes időközi választásokig még két és fél év van, már most megindult a helyezkedés, különösen a polgármesterjelölti pozícióért, hiszen

László Imre már 2019-ben bejelentette, hogy csupán egy ciklust vállal.

Így amennyiben mégis a momentumosok szállnának ringbe, a legtöbb ellenzéki párt tagjai nem fogják a kezüket-lábukat törni azért, hogy rávegyék a szimpatizánsaikat, hogy elmenjenek voksolni. Nagyon alacsony részvétel mellett egyáltalán nem lenne hatalmas meglepetés, ha a Fidesz mindkét körzetet behúzná.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések