Hirdessen itt

17 évesen coming outolt Jake Daniels, 1990 után ő a második nyíltan meleg brit férfi focista


Tizenhétévesen coming outolt a Championshipben, az angol másodosztályú bajnokságban szerepelő Blackpool FC focistája, Jake Daniels.

 „Úgy érzem, most van itt az ideje, hogy megtegyem ezt. Készen állok arra, hogy elmondjam az embereknek a történetemet. Azt akarom, hogy az emberek megismerjék az igazi énemet” – mondta a Sky Sportsnak adott interjújában.

Jake Daniels a második nyíltan meleg brit férfi focista, az első Justin Fashanu volt 1990-ben.

Fashanu többnyire kisebb csapatokba játszott, karrierje során 365 meccsen 133 gólt szerzett. 1998-ban öngyilkosságot követett el, miután szexuális erőszakkal gyanúsították meg az Egyesült Államokban. Búcsúlevelében tagadta a vádakat.

Tavaly októberben az ausztrál Adelaide United focistája, Josh Cavallo jelentette be, hogy meleg. Mostanáig ő volt az egyetlen aktív férfi futballista a világon, aki nyíltan vállalta homoszexualitását.

Jake Daniels arról is beszélt a Sky-nak, hogy 5-6 éves kora óta tudja, hogy meleg, de sokáig mindenki előtt titkolta. Másnap, miután elmondta az anyjának és a testvérének, négy gólt lőtt az egyik meccsen. Szerinte ez mutatja, mekkora megkönnyebbülést jelentett számára, hogy nem kellett tovább hazudoznia a családjának. Azt reméli, példát mutathat másoknak, és lesznek, akik az ő hatására coming outolnak. A 17 éves játékos idén írta alá élete első profi szerződését, és már a felnőtt csapatban is bemutatkozhatott.

A profi (férfi) focisták közül eddig kevesen vállalták fel nyíltan homoszexualitásukat, jellemzően visszavonulásuk után tették meg ezt. Az Aston Villa, a Stuttgart, a Lazio és az Everton egykori német válogatott középpályása, Thomas Hitzlsperger azután coming outolt, hogy 2014-ben visszavonult a futballtól. A Leeds United korábbi játékosa, az amerikai Robbie Rogers szintén azután beszélt melegségéről, hogy 2013-ban bejelentette, abbahagyja a futballt. Néhány hónappal később aztán visszatért, és a Los Angels Galaxyval megnyerte az amerikai bajnokságot. Ezzel Rogers lett az első nyíltan meleg férfi sportoló az Egyesült Államokban, aki bajnoki címet nyert valamelyik csapatsportban.

2019-ben Cavallo honfitársa, a szintén ausztrál Andy Brennan coming outolt, ő volt az első profi focista Ausztráliában, aki még aktív játékosként vallott homoszexualitásáról.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések