Újabb őrült ötlettel álltak elő az európai zöldek: az állattenyésztés támogatásának eltörlését kérik az Európai Bizottságtól. Egyelőre csak egy polgári kezdeményezésről van szó, amelyet Brüsszel a minap fogadott be, egy ilyen döntésnek beláthatatlan következményei lennének.
Az állattenyésztők mellett a fogyasztók is rosszul járnának, az állati termékek többsége, így a hús, a tojás és a tej eltűnne a boltok polcairól, vagy megfizethetetlen magasságba emelkedne az áruk. Az elmúlt időszakban az állati fehérje pótlására számtalan elmebeteg ötlet került nyilvánosságra ilyen a rovaralapú fehérje, a vegán húspótlók, a különféle algákból kialakított fehérjepótlók és a laboratóriumi körülmények között létrehozott műhúsok is.
Miközben mindenki
attól retteg, hogy az orosz–ukrán háború élelmiszerválsághoz vezet. Az
Európai Bizottság épp most fogadta be azt a civil kezdeményezést, amely
elvenné az összes támogatást az állattartóktól. A bizottság honlapján
elérhető közlemény szerint a
Vessünk véget az állatok levágásának!
elnevezésű kezdeményezés szervezői azt kérik Brüsszeltől, hogy az állattenyésztők támogatása helyett fordítson több forrást az általuk etikusnak és környezetbarátnak vélt alternatívák, például a sejttenyésztés és a növényi fehérjéken alapuló gazdálkodás fejlesztésére. Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta: a támogatások megszüntetése tragikus következményekkel járna és a legtöbb uniós tagállam azonnali tiltakozását vonná maga után.
Az
európai uniós források és a nemzeti kiegészítés elvonásával a gazdák
nagy része kénytelen lenne felhagyni az állattenyésztéssel, aminek az
azonnali áruhiányon és az élelmezésbiztonság megrendülésén kívül számos
beláthatatlan hatása lenne a nemzetgazdaságra
– fogalmazott a szakember.
SZERVEZETÜNKNEK SZÜKSÉGE VAN AZ ÁLLATI FEHÉRJÉRE
A
fogyasztási szokásokat nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni,
főként az emberi szervezetet, amelynek a kiegyensúlyozott
táplálkozáshoz szüksége van állati fehérjékre. Az európai állati
termékek előállítása a világon a legszigorúbban ellenőrzött, minőségük
pedig a legjobb. A vörös húsok, a tojás, a tej és tejtermékek egészségre
gyakorolt állítólagos káros hatását egyre több tudományos tanulmányban
cáfolják. A társadalom túlnyomó többsége a környezettudatos minőségi
táplálkozás híve, aminek része az állati és növényi fehérjék
kiegyensúlyozott fogyasztása.
Nem hinném, hogy a
Covid-járvány után, az orosz–ukrán háború idején az lenne az európai
fogyasztók legfőbb vágya, hogy hús helyett alternatív fehérjeforrásokra
álljanak át. Épp ellenkezőleg: a válságok idején bekapcsol az emberek
túlélési ösztöne, és azokat az élelmiszereket kezdik felhalmozni,
amelyek az elmúlt évszázadokban is bizonyította
– jegyezte meg.
Bár
az elmúlt időszakban számtalan kezdeményezés indult az állati alapú
fehérje pótlására, egyelőre egyik sem aratott osztatlan sikert.
Idetartozik például a rovaralapú fehérje, a vegán húspótlók, a különféle
algákból kialakított fehérjepótlók és a laboratóriumi körülmények
között létrehozott műhúsok is. Zászlós Tibor szerint ezekkel az a baj,
hogy nem tudni, fogyasztásuk hosszú távon milyen hatással van a
szervezetre. Éppen ezért úgy véli, hogy a különböző húsok – legyen szó
fehér vagy vörös húsokról – még hosszú ideig velünk maradnak.
Óriási
támogatással indulhat a hazai élelmiszeripar digitális forradalma, már
idén érkeznek az első pályázatok. Az elmúlt időszakban a különböző
környezetvédő csoportok körében divattá vált, hogy az állattenyésztést
tegyék felelőssé a klímaváltozásért. Az állattenyésztőket összefogó
szervezet elnöke szerint a mostani kezdeményezés érzelmi alapú, sem
tudományos, sem gyakorlati megalapozottsága nincs.
Az
európaiak döntő része városban él, teljesen elszakadva a valóságtól,
fogalmuk sincs, hogy az állatokat ma milyen körülmények közt tartják a
gazdák, hogyan kerül a boltok polcaira a tej, a tojás vagy a hús.
Elfogadnak olyan állításokat, amelyeknek nincs valóságalapjuk. Ez ellen
küzdeni kell, az edukációra nagy szükség van
– jegyezte meg.
Majd
hozzátette: nyilvánvaló, hogy bizonyos gazdasági érdekek állnak az
Európai Bizottság által most befogadott kezdeményezés mögött is. Ha
pedig valóban így van, akkor nyilvánosságra kell hozni, hogy kik
mozgatják ezt a véleménytömeget.
0 Megjegyzések