Hirdessen itt

Koalíciós válságba kerülhet az izraeli kormány


Az arab Raám párt befagyasztotta koalíciós tagságát az összecsapások miatt.


A muzulmán hagyományőrző arab Raám párt átmenetileg befagyasztotta koalíciós tagságát az izraeli kormányban és a parlamentben a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél történt összecsapások miatt – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

A koalíciós tagság szüneteltetésének az a célja a ynet szerint, hogy csökkentse az izraeli Iszlám Mozgalom koalícióból kilépést követelő, a pártra nehezedő nyomását, noha a lépésnek jelenleg nincs valódi, gyakorlati jelentősége, mert az izraeli parlament, a kneszet  tavaszi szünetet tart egészen májusig.

Az „ideiglenes befagyasztást” egyeztették Naftali Bennett miniszterelnökkel és Jaír Lapid külügyminiszterrel a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál értesülése szerint. A döntés a koalíciónak nem okoz valódi gondokat, miközben segítségével elkerülik  a kormánnyal való tartós szakítást, és ezzel megakadályozzák a nyolcpárti, baloldali, centrista és jobboldali pártokból és az arab Raám pártból álló koalíció felbomlását.

A kormány vezetői, Bennett és Lapid javasolták a tagság befagyasztását a kilépés helyett, amit az Iszlám Mozgalom vallási vezetőinek Súra Tanácsa vasárnap este elfogadott.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések