A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kell-e szájkosarat viselnie a kutyának sétáltatás közben


Hajdúszoboszlón a napokban egyre több embert adott hangot annak az elégedetlenségének, hogy kutyatétsáltatás közben incidense alakult ki a kutyát sétáltató gazdával, annak következtében, hogy az eb a lába felé kapott. 


A Napi Újság utána járt az érvénybe lévő jogszabályoknak.

Belterület közterületén – kivéve a kutyafuttatásra kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni. Ugyanez a szabály érvényes közforgalmú közlekedési eszközön (kivéve vakvezető és a mozgáskorlátozottakat segítő kutyákat), természeti és védett természeti területen, illetve vadászterületen (a vadászkutyák kivételével).

Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki annak irányítására, kezelésére és féken tartására képes, mert biztosítania kell, hogy a kutya sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztessen.

Élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre (vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével) ebet beengedni, bevinni nem szabad.

Közterületen szájkosarat használni közforgalmú közlekedési eszközön (kivéve vakvezető és a mozgáskorlátozottakat segítő kutyákat), illetve az állat jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell, vagy amennyiben a hatóság az ebet korábban egyedileg veszélyesnek minősítette. Szájkosár használatára önkormányzati rendelet nem kötelezhet.

A kutyára felügyelő személy a kutyapiszkot köteles a közterületről eltávolítani.

Az ebre közterületen felügyelő személynek magánál kell tartania az állat oltási könyvét a veszettség elleni megfelelő immunizáltság bizonyítása céljából.

Vadászterületen a vadász elfoghatja vagy elejtheti a vadat űző kutyát, ha a vad sérelme másként nem hárítható el. Továbbá ugyanígy járhat el fertőzés továbbterjedése vagy másként el nem hárítható támadás megakadályozása céljából (kutya mellett macska esetében is), ha a tulajdonos felderítésére nincs közvetlen lehetőség.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések