A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fellebbezett a George Floyd meggyilkolása miatt elítélt rendőrtiszt


Fellebbezett a gyilkossági ítélete ellen Derek Chauvin korábbi minneapolisi rendőrtiszt, akit George Floyd megölése miatt ítélt el a Minnesota állambeli bíróság huszonkét és fél évre. A Minnesota állami fellebbviteli bíróságra benyújtott dokumentum a nyilvánosság előítéletével, az esküdtszék megfélemlítésével és a folyamatos tiltakozások okozta ítélethozatali nyomással érvel. A héten benyújtott indítvány az ítélet és döntés megváltoztatása mellett új tárgyalás kiírását kéri, új helyszínen.


Az afroamerikai bűnöző, George Floyd - akinek a szervezetében drog volt - 2020 tavaszán egy rendőri igazoltatás során elszenvedett élettani károsodások következtében hunyt el, miután Derek Chauvin több mint kilenc percig térdelt a nyakán. Az eset következtében Amerika-szerte tiltakozások kezdődtek a rendőri brutalitás és a feketéket ért rasszizmus megállítása érdekében (értsd: fosztogatások, fehérellenes erőszak stb. - a szerk.) Derek Chauvin ügyvédje, William Mohrman már számos kifogást emelt az ítélethozatal ellen, beleértve azt a régóta fennálló érvelését, miszerint a tárgyalást nem lett volna szabad abban a megyében lefolytatni, ahol az eset történt.

Az elsöprő médiavisszhang miatt az esküdtek kiléte nyilvánosságra került, akik már a bíróság épületébe is a tüntetőktől rettegve léptek be. Emellett többen is aggódtak személyes biztonságukért abban az esetben, ha Chauvint felmentik. Arról nem is beszélve, hogy a híradások Chauvint démonizáló, míg Floydot dicsőítő szerepben mutatták be. Ez több, mint elegendő az előítéletek feltételezéséhez
– áll a közleményében.

A védők mindemellett olyan hibákra is rávilágítanak, mint az esküdtek azonnali hírzárlatának elmaradása – amely hiányában tudomást szereztek a Floyd család 27 millió dolláros (9,7 milliárd forint) kártérítéséről –, vagy a bíró hatalmi helyzetének visszaélése. A minnesotai főügyésznek 45 napja van a válaszadásra. A fellebbezést azt megelőzően nyújtották be, hogy a Floyd-gyilkosság után indított állami nyomozás a minneapolisi rendőrség faji megkülönböztetésének mintáját, illetve gyakorlatát állapította meg. A szerdán nyilvánosságra hozott jelentés szerint a rendőrség hasonló körülmények között gyakrabban tartóztat le és alkalmaz erőszakot színes bőrűekkel − különösen feketékkel − szemben, mint fehérek esetében. Emellett a városi rendőrség következetesen rasszista, nőgyűlölő és tiszteletlen nyelvezetet használ a feketékkel szemben. A beszámoló szerint a tisztek és a felügyelők hiányos, félkatonai képzésben részesülnek, miközben hiányzik a valós elszámoltathatóság a vétségeket elkövetőkkel szemben.
 
A Marist Poll közvélemény-kutató 2021-es adatai szerint az amerikai felnőtt lakosság háromnegyede ért egyet Chauvin elítélésével, noha a republikánusok körülbelül fele szerint nem született megfelelő ítélet. Amíg a megkérdezett fehérek 15 százaléka tapasztalt diszkriminációt élete során, addig ez a feketék esetében 61 százalék volt, körükben ugyancsak ennyien gondolják úgy, hogy a rendőri intézkedések során a feketékkel durvábban bánnak, mint a fehérekkel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések