A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Dominikára szökött az élettársát megölő férfi, Debrecenben született jogerős ítélet az ügyében


Minimum 32 sérülést szenvedett el párjától a 22 éves nő, aki belehalt a bántalmazásba.


Sajátos ügyben hozott ítéletet a Debreceni Ítélőtábla Háger Tamás vezette tanácsa. Az ügy 10 éve szökésben lévő vádlottját 2018-ban nemzetközi elfogatóparancs után fogták el és hozták Magyarországra. Az ítélőtábla annyiban változtatta meg az elsőfokú ítéletet, hogy nem az elbíráláskor, hanem a törvényi főszabály szerint az elkövetéskor hatályos Bűntető Törvénykönyvet kell alkalmazni, mert az új törvény nem enyhébb lenne, hanem szigorúbb. Egyéb részben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

Az elbíráláskori jogszabályok alkalmazásával a vádlottat kizárták volna a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből. A másodfokú bíróság megállapította, hogy a vádlott eshetőleges szándékkal követte el az emberölést, ha nem is kívánta a sértett halálát, de belenyugodott abba, hogy a nő halála a bántalmazás miatt bekövetkezhet. Az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetés tettarányos, szükséges és elégséges a büntetési célok eléréséhez. Az ítélet jogerős.

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2021 novemberében F. L. vádlottat emberölés bűntette miatt 9 év börtönbüntetésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, a vádlott és védője megalapozatlan tényállás megállapítása, eltérő minősítés (halált okozó testi sértés) megállapítása, illetve enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2003-tól élt élettársi kapcsolatban a sértettel Nyíregyházán.

Kapcsolatuk nem volt kiegyensúlyozott, gyakran veszekedtek, a vádlott többször bántalmazta a sértettet. 2008 májusában a vádlott féltékenysége miatt ismét szóváltás alakult ki közöttük, és a férfi többször megütötte az asszonyt testszerte. A vita egész nap folytatódott, a sértett délután a közös telken, de külön lakrészben élő szomszédoktól kért segítséget, akik tartva a vádlott agresszív viselkedésétől elküldték az asszonyt.

A férfi ezt követően beparancsolta a sértettet a házukba, ahol tovább folytatta bántalmazását addig, amíg az asszony eszméletét vesztette. A bántalmazás következtében a sértett minimum 32 sérülést szenvedett el. A vádlott másnap magára hagyva az eszméletlen állapotban lévő nőt és külföldre szökött.

Az asszonyra közös ismerősük talált rá a lakásban eszméletlen állapotban és értesítette a mentőket. A 22 éves sértett nem sokkal a kórházba szállítás után meghalt. A férfi külföldön új családot alapított és vállalkozásba kezdett. 10 évvel később a Dominikai Köztársaságban nemzetközi elfogatóparancs alapján fogták el és adták át Magyarországnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések