Hirdessen itt

Csehország nem hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért


Fiala cseh miniszterelnök szerint az ország nem hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért - írja a RIA Novosztyi.


Prága nem hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök a lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel folytatott megbeszélése után.

"Ha rubelben történő kifizetésekről beszélünk, Csehország nem fog engedni Oroszország zsarolásának. Hiba, hogy egyes országok és vállalatok ebbe belemennek. Ez a szankciók megsértése. Ez veszélyes"

- mondta a tisztviselő.

Hozzátette azt is, hogy Prága és Varsó közös forgatókönyvet dolgoz ki arra az esetre, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítások megszűnnének.

Március 23-án Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy az Európai Uniónak és más, Oroszországgal szemben korlátozó intézkedéseket bevezető államoknak történő földgázszállítások kifizetéseit rubelre fogják átváltani, hogy felhagyjanak a dollár és az euró használatával a kifizetések során. Az elnök ezután aláírta az erre vonatkozó rendeletet, és közölte, hogy ha a "barátságtalan" országok április 1-jétől nem fizetnek rubelben, Moszkva ezt a szerződéses kötelezettségek nem teljesítésének tekinti.

Az új rendszer szerint a vevő a devizában történő fizetést a Gazprombanknál vezetett külön számlára írja jóvá, a hitelintézet eladja azt a moszkvai tőzsdén, a kapott összeget egy rubelszámlára írja jóvá, amelyről a vállalat elszámolhat a szállítóval, a Gazprommal.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések