A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Áder János felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására


Péntek reggel fogadta Áder János köztársasági elnök Orbán Viktort, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét a Sándor-palotában. A köztársasági elnök felkérte a kormányalakítási tárgyalásokra a Fidesz elnökét, majd közösen álltak ki a sajtó elé.

„Harmadik alkalom, amikor egy hasonló szituációban állhatunk önök előtt” – mondta Áder János. Először fordult elő 1990 óta, hogy két nagyobb pártszövetség indult el egymás ellen a választáson, ezen a választáson volt a legtöbb megfigyelő, ez a választás után nyújtották be a legkevesebb jogorvoslati kérelmet, és most született a leghamarabb végeredmény. A választás eredménye, a választók döntése világos és egyértelmű – fogalmazott a köztársasági elnök.

Sem az új Országgyűlés, sem az új kormány legitimitását nem lehet megkérdőjelezni.

Orbán Viktor egyértelmű igennel válaszolt arra a kérdésre a tárgyaláson, hogy képes-e megbirkózni a kormányalakítás feladatával.

Bár mindenki az új kormány összetételére kiváncsi, Orbán Viktor  azt mondta, még nem tart ott a kormányalakítás előkészületében, hogy konkrétumokról tájékoztathassa a nyilvánosságot. Több miniszterjelölttel is tárgyalt már, van akivel, sikerült is megállapodnia, de van, akivel még nem. Azt ígérte, ugyanúgy fog kormányt alakítani, mint az utóbbi ciklusokban: a következő négy év feladatai alapján alakítja ki a szerkezetet és a választja ki a minisztereket.

Nem kell vezető politikusnak kell lenni ahhoz, hogy lássuk: más természetű évtized áll előttünk, mint az előző – mondta Orbán. A veszélyek évtizede következik szerinte – a veszélyek között említette az ukrajnai háborút, a gazdasági válságot és a járványt. Április 3-án az emberek egy világos döntést hoztak arról, hogy elvárják az ország vezetőitől, hogy megvédjék őket a veszélyektől – folytatta a Fidesz elnöke.

„Meg kell védeni Magyarországot egy veszélyekkel teli évtizedben a komoly megpróbáltatásokat jelentő külső hatásoktól”

- jelentette ki. Azt ígérte Ádernek, hogy olyan kormányt fog alakítani, amely képes arra, hogy megvédje az országot a következő években is.

Áder János a rövid nyilatkozat után eredményes munkát kívánt a miniszterelnöknek, majd távoztak a teremből.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések