A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

200 ezer forintra is büntethetik, aki kibújik a népszámlálás alól


De a KSH-nak az a célja, hogy a lakossággal együttműködve sikeres népszámlálást hajtson végre. Az akció október elsején indul, először online, majd kérdezőbiztosokkal. 

A pandémia miatt 2021-ről 2022-re halasztották a népszámlálást, amely 10 évente zajlik Magyarországon. Az idei lesz az első teljesen elektronikusan megvalósuló népszámlálás hazánkban, amely október elsején indul. A 24.hu interjút készített Kovács Marcellel, a KSH Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztály főosztályvezetőjével.

A KSH munkatársa a lapnak elmondta, hogy

"a népszámlálás 2022. október elsején indul, 16 nap áll majd minden háztartás rendelkezésére, hogy önállóan, saját maga töltse ki a kérdőíveket az interneten, a népszámlálás honlapján keresztül. Ehhez a KSH minden magyarországi lakcímre postai felkérő levelet küld szeptember utolsó napjaiban.

A felkérő levél tartalmazza majd a címhez tartozó egyedi belépési kódot, ennek segítségével tudják a háztartások önállóan, interneten kitölteni a lakásra és az ott élő személyekre vonatkozó kérdőíveket."

Természetesen nem kötelező online kitölteni a kérdőíveket.

"Akik nem élnek az online kitöltés lehetőségével, azokat október 17-től számlálóbiztosok keresik fel, hogy személyesen segítsenek a kérdések megválaszolásában. Ez az adatgyűjtési szakasz november 20-ig tart."

Biztosan nem sikerül majd mindenkit ebben a körben sem összeírni, ezért "az adatfelvétel utolsó időszaka november 21. és 28. közé esik, ez az úgynevezett pótösszeírási szakasz. Akik valamilyen okból még eddigre is kimaradtak, ezekben a napokban kereshetik fel az önkormányzati hivatalt és pótolhatják ezt."

Az interjú egyik legérdekesebb része az, amikor arról beszél a főosztályvezető, hogy milyen büntetés járhat annak, aki kibújik a népszámlálás alól.

"A népszámlálásban a részvétel törvényben előírt kötelezettség. A statisztikai törvény szerint, aki a kötelező statisztikai adatgyűjtési kötelezettségét nem teljesíti, közigazgatási bírsággal sújtható, amelynek mértéke 200 ezer forintig is terjedhet.

A KSH-nak azonban nem az a célja, hogy büntessen, hanem az, hogy a lakossággal együttműködve sikeres népszámlálást hajtson végre" - közölte Kovács Marcell.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések